FOTO. Vechea biserică ortodoxă din Ghimbav a intrat în restaurare. Din cauza unor avize, lucrările la monumentul de clasă B au început cu întârziere

Construită în urmă cu aproximativ 240 de ani, biserica veche din Ghimbav a intrat anul acesta în restaurare. Lucrările au început din interior, unde s-au făcut unele săpături pe lângă ziduri, pentru a se rezolva problema umidității, iar de puțin timp șantierul a fost extins și în exterior, unde, în principal, se vor reface fațadele și alte elemente decorative.

Banii pentru restaurarea lăcașului de cult, inclus pe lista monumentelor istorice de importanţă locală (clasa B) au fost alocați de la bugetul local al oraşului Ghimbavul încă de la începutul anului, dar deschiderea șantierului a fost amânată din cauza problemelor birocratice.

„Timp de trei luni, proiectul a fost blocat, pentru că Direcția de Cultură a Județului Brașov nu a fost de acord cu realizarea unei camere pentru centrală în spatele altarului. A trebuit să renunțăm la această amenajare”, a explicat primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra, într-o ședință de plen a Consiliului Local din luna august.

Investiție estimată la 1,5 milioane de lei

Problema restaurării vechiului lăcaș de cult a fost ridicată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe în urmă cu mai mulți ani, când a fost dată jos și tencuiala de pe zidurile exterioare, pentru ca aceste să se „aerisească”. Anul acesta, în luna ianuarie, pentru restaurarea Bisericii „Sfânta Treime”, Primăria Ghimbav a semnat cu preotul paroh al lăcașului de cult, Ciprian Balint, un prim acord de finanțare, în valoare de 900.000 de lei. 

Conform studiului de fezabilitate, valoarea totală a proiectului este estimată la 1,5 milioane de lei, astfel că, pe măsură ce lucrările vor avansa, ar putea fi alocate și alte fonduri de la bugetul local al orașului Ghimbav.

Autorizația de construire a fost emisă în luna iunie a acestui an, iar termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor este de 24 de luni. Lucrările sunt realizate de constructorul NCN BRO TEAM CONSTRUCT SRL, în baza unul proiect creat de ARHWERK SRL.

O biserică cu vechime din secolul XVIII

Biserica cu hramul „Sf. Treime” a fost zidită în anul 1780. Pe piatra principală din piciorul Sf. Mese se poate vedea şi astăzi încrustată data de 10 iulie 1780. Turnul s-a adăugat abia în anul 1830. Biserica este zidită din piatră brută şi cărămidă, partea mai veche (naosul şi pronaosul) şi din cărămidă, partea mai nouă (turnul clopotniţă). Şarpanta este din lemn şi acoperişul este din ţiglă solzi. Biserica are o lungime de 15 m şi o lățime de 9 m la abside şi 6 m la navă. Pronaosul este separat de naos printr-un zid cu trei deschideri.

Pictura este executată în tehnica „frescă” şi a fost realizată în anul 1961, de pictorul Iosif M. Vasu, iar în anul 1983 a fost restaurată de acelaşi pictor. În pridvor, peretele cu uşa de intrare în pronaos, păstrează tot în tehnica „frescă”, o pictură din 1814, executată de zugravul Nicolae, reprezentând raiul şi iadului, ea fiind acoperită cu var timp de 80 de ani.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.