Cu o întârziere de aproape un an, Cetatea Făgărașului va intra anul acesta în ultima etapă de restaurare   

Ultima etapă de restaurare a Cetății Făgărașului va începe în acest an, după ce licitația de lucrări, lansată de mai bine de un an, a ajuns în etapa stabilirii firmei câștigătoare. Mai exact, primarul Municipiului Făgăraș a anunțat pe rețelele de socializare că „zilele acestea vom semna contractul  cu ofertantul declarat câștigător al procedurii de licitație. Lucrările vor începe în prima parte a verii”. 

Pentru acest proiect, cu o valoare totală de 21,805 milioane de euro autoritățile locale au obținut în anul 2017 o finanțare europeană. Conform contractului de finanțare, proiectul trebuie finalizat în 30 de luni, la momentul respectiv, termenul estimat pentru deschiderea „noii cetăți” fiind luna septembrie a anului 2019. Cum procedura de atribuire a contractului de lucrări nu s-a derulat conform graficului, termenul stabilit inițial nu va putea fi respectat.

Deschiderea șantierului depinde de viteza de reacție a specialiștilor din Ministerul Culturii 

Pe de altă parte, este greu de crezut că lucrările propriu-zise vor începe în prima parte a verii, având în vedere că, în primă fază trebuie elaborat proiectul tehnic, după care, având în vedere că cetatea este monument istoric de importanță națională (clasa A), toată documentația trebuie să fie avizată de Comisia Națională a Monumentelor istorice din Ministerul Culturii, iar această structură nu excelează în ceea ce privește „viteza de reacție”.

Proiectul „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraș – Cetatea Făgărașului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare și punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului și implicit lățirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud și nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât și în interior, precum și a unor alei pietonale și locuri de belvedere și de odihnă.

Cetatea de la Făgăraș este una dintre cele mai impresionante fortificații medieval din Transilvania,o scurtă istorie a cetății putând fi citită AICI.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.