Vânzare cu iz penal? Primariul Brașovului reclamă posibile infracţiuni în vânzarea casei de pe str. Dobrogeanu Gherea, la preţul de numai 723 de lei

Primăria municipiului Braşov vrea să solicite în instanţă contractul prin care RIAL SRL (societate aflată în subordinea Consiliului Local, ce administrează spaţiul locativ al oraşului) a vândut un apartamentnde pe strada Dobrogeanu Gherea la preţul de 723 de lei, a anunţat în şedinţa CL de joi, Allen Coliban. Anunţul vine după ce acest contract de vânzare-cumpărare a făcut obiectul unor dispute publice, în care consilierii partidelor politice din Consiliul Local şi primarul Allen Coliban s-au acuzat reciproc de faptul că nu au avut o atitudine suficient de responsabilă cu privire la protejarea patrimoniului municipiului.

Imobilul ultracentral de pe strada Dobrogeanu Gherea, care are două camere, baie, bucătărie şi balcon, a fost vândut în baza sentinţei civile nr. 1.175/15.02. 2023. RIAL, care administrează spaţiile aflate în proprietatea municipiului, nu a atacat în instanţă această sentinţă, emisă de prima instanţă, astfel că ea a rămas definitivă, după cum a scris Braşov Metropolitan AICI.

Potrivit primarului Allen Coliban, în urma auditului efectuat la RIAL au rezultat indicii că „s-ar fi comis infracţiuni” în cazul contractului de vânzare-cumpărare al spaţiului de pe str. Dobrogeanu-Gherea la preţul de numai 723 de lei. Astfel, a fost solicitată intervenţia organelor de anchetă, pentru a începe o cercetare.

Prevederi legale încălcate?

Posibila infracţiune despre care vorbeşte edilul face referire la prevederile Legile 112 care reglementează situaţia juridică a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului. Potrivit acestei legi, solicitantul unui asemenea spaţiu trebuie să nu aibă sau să nu fi avut în proprietate un alt spaţiu locativ,  prevedere care, în cazul casei de pe str. Dobrogeanu-Gherea nu a fost respectată.

„În urma analizei documentelor a fost identificată o declarație pe proprie răspundere din 27 mai 1999 în care familia care familia Suciu menționa că «nu am deținut și nu deținem niciun imobil în proprietate în municipiul Brașov sau în altă localitate din țară». În timpul misiunii de audit a fost identificat un contract de vânzare-cumpărare din anul 1995, încheiat între Suciu Lucia (cumpărător al case de pe strada Dobrogeanu Gherea, n.n) și fiica ei prin care aceasta din urmă a cumpărat un imobil de la mama ei. Vom cere nulitatea actului de vânzare – cumpărare, având la bază un fals în declarații”, afirmă Allen Coliban.

Documentele care să ateste această situaţie de fapt erau, se pare, la îndemâna RIAL, chiar din 2000:

„Într-un document din anul 2000 exista o menționare a acestui contract. Cei de la RIAL ne-au mințit pe față și au ignorat chiar un averstisment din anul 2000”, a mai spus primarul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.