Prima ședință fără cvorum a Consiliului Local Brașov din mandatul 2024. Primarul Allen Coliban: „Suntem într-o situație de blocaj”

Primarul Brașovului, Allen Coliban, a convocat pentru joi, 12 octombrie, pentru ora 8.00, o ședință de îndată a Consiliului Local Brașov, pe ordinea de zi fiind un singur punct: „Proiect de hotărâre privind Metodologia de acordare a unor sume din bugetul Municipiului Brașov pentru finanțarea activității cluburilor sportive de drept privat înființate pe raza UAT Municipiul Brașov în cadrul Programului Sportiv de utilitate publică «Promovarea sportului de performanță». Şedinţa însă nu s-a mai ţinut pentru că nu a întrunit o prezenţă de 50%+1. Punctul propus azi este acelaşi care cu zi înainte a provocat dispute între consilierii locali ai celor trei partide din CL Braşov şi a dus la anularea şedinţei.

După ce în 11 octombrie consilierii locali PNL şi PNL nu au aprobat ordinea de zi, pe care se regăsea proiectul de hotărâre privind finanțarea sportului, dar și alte proiecte, azi primarul Coliban a convocat o nouă şedinţă de îndată, de această dată, doar cu punctul controversat, referitor la alocarea unor noi fonduri pentru clubul sportiv FC Braşov.

În ședința de plen de joi, punctul nu a ajuns nici măcar în etapa discuțiilor şi dezbaterilor, pentru că, din 27 de aleşi locali au fost prezenți cei 12 ai USR (majoritatea online), absenți fiind toţi aleșii PNL și PSD.

„Ședința nu este legal constituită și nu se pot lua hotărâri valabile”, a anunțat secretarul general al municipiului, Adriana Trandafir.

La rândul său, primarul Brașovului a punctat, în final, că în acest moment, Consiliul Local se află într-un blocaj:

„Este pentru prima dată când nu avem cvorum. Este o situație de blocaj la care ar trebui să reflectăm. Mandatul a fost dat de cetățeni consilierilor pentru ca aceștia să decidă în numele lor, nu pentru a se abține sau pentru a lipsi”.

Primarul nu a mai anunțat când va convoca o nouă ședință de Consiliu Local.

Pe de altă parte, pe ordinea de zi a ședinței de plen de astăzi nu s-au mai regăsit proiectele privind Programul „Cornul și laptele” sau cel referitor la aprobarea caietului de sarcini aferent licitației pentru salubrizarea și deszăpezirea domeniului public, deşi de fiecare dată ele au fost catalogate ca fiind foarte importante şi urgente.

De de au lipsit aleșii PSD

La scurt timp după finalizarea ședinței – care a constat în apelul nominal, anunțul privind lipsa de cvorum și declarația primarului), Grupul PSD din Consiliul Local Brașov, a transmis, prin intermermediul consilierului Alexandra Crivineanu, un comunicat de presă prin care îşi justifica absenţa.

„Noi nu fugim, dar nici nu vom mai da curs tertipurilor primarului Coliban care, încolțit fiind de lipsa majorității votului, a ajuns să ducă în derizoriu prevederile Codului Administrativ și să convoace zilnic ședinte ce nici măcar nu își au obiectul bine întemeiat. Aceste practici ale primarului, specifice unui copil răsfățat, de a da din piciorușe nervos și de a mai convoca câte o ședință doar pentru că «așa vrea el» trebuie să înceteze. Iar noi, deliberativul facem asta, primarul având doar calitatea de invitat la ședințele de Consiliu, calitate conferită prin însuși Codul Administrativ. Consilierii locali, pe lângă statutul de ales local și o indemnizație de 1.100 lei pe lună, au și locuri de muncă, stimați brașoveni. De la care nu pot lipsi doar pentru că așa vor Coliban și Boghiu sau când mai au ei chef de o nouă ședință, de un scandal sau de vreun oprobriu public. Nu au birouri, nu au secretare, nu au consilieri personali care să le care geanta și nici mașini de serviciu”, a punctat, printre altele, Alexandra Crivineanu în comunicatul de presă.

PNL nu a transmis încă un punct de vedere sau o justificare a absenţei consilierilor săi.

UPDATE 13.10

De ce au lipsit aleşii PNL

La câteva ore după închiderea şedinţei, şi PNL a trimis un comunicat de presă pentru a explica de ce azi consilierii liberali au fost absenţi la şedinţa convocată pentru ora 8.00. Din acest comunicat redăm următoarele:

„Deşi ieri a avut loc o şedință extraordinară convocată de primarul USR, Allen Coliban, în care am discutat problema FC Brașov, astăzi asistăm din nou la un circ ieftin orchestrat de Coliban-Boghiu-USR, și o nouă ședință de îndată!

Față de ieri, când ne-am exprimat punctul de vedere foarte clar și am decis că ne vom informa și vom acționa în cunoștință de cauză, când am discutat și le-am explicat părinților prezenți la ședința CL care sunt problemele reale ale clubului, nu s-a schimbat nimic!

Reamintim primarului și colegilor săi că, spre deosebire de ei, noi, echipa PNL din CL Brașov avem locuri de muncă care nu ne permit absența și prezența la comanda și bunul plac al primarului. În acest sens, am considerat că participarea la această ședință de îndată ar fi doar o pierdere de timp, fără a aduce rezultate reale clubului FC Brașov sau brașovenilor”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.