3 noiembrie, Ziua Vânătorilor de Munte. La Braşov, Brigada 2 „Sarmizegetusa” va fi vizitată de secretarul general adjunct al NATO

FOTO: Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”

La 3 noiembrie 2023, Armata Română sărbătoreşte Ziua Vânătorilor de Munte. Marcarea acestei zile a fost instituită în urma adoptării la 3 noiembrie 1916 a Ordinului Marelui Cartier General (MCG) nr. 294, prin care Şcoala de Schiori din Bucureşti (prima formă organizatorică apropiată de arma vânători de munte), înfiinţată la 30 septembrie 1916, a fost transformată în Corpul Vânătorilor de Munte. Această unitate a fost organizată în trei batalioane, fiecare a câte trei companii, iar la comanda sa a fost numit căpitanul Virgil Bădulescu, potrivit volumului ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Corpul Vânătorilor de Munte trebuia să îndeplinească ”misiuni de recunoaştere, de siguranţă şi de legătură”, fiind deopotrivă şi o unitate tactică, în special în trecătorile din Carpaţi.

La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat în bătălia de la Oituz prin executarea unor puternice contraatacuri, pentru cucerirea unor înălţimi dominante, cele mai importante fiind Coşna şi Cireşoaia.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, unităţile de vânători de munte au participat la eliberarea Bucovinei şi nordului Basarabiei, ajungând până în munţii Caucaz şi ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munţii Bukk şi în Slovacia, în munţii Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpaţii Albi, apoi în podişul Boemiei (campania din Vest). Din 22 iunie 1941 şi până la 12 mai 1945, pierderile vânătorilor de munte au reprezentat un total de 74.208 oameni, potrivit ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010).

După încheierea războiului, trupele vânătorilor de munte au trecut prin reorganizări, redislocări şi desfiinţări, ducând la dispariţia Brigăzii 2 Vânători de Munte, la 14 aprilie 1961, reînfiinţată apoi prin Ordinul MFA din 14 octombrie 1964, cu sediul la Baia Mare, apoi la Braşov. Tot atunci, s-a înfiinţat şi Batalionul 21 Vânători de Munte, cu sediul iniţial la Rădăuţi, apoi la Predeal. Ulterior, s-au înfiinţat şi alte brigăzi, subordonate altor mari unităţi din forţele terestre. Brigada 2 Vânători de Munte activează în cadrul forţelor operaţionale, iar Brigada 1 în cadrul forţelor de generare/regenerare.

Unităţi de vânători de munte au participat la activităţi de instruire în comun, în ţară şi în străinătate, cu militari din Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Iordania, Marea Britanie, Olanda, SUA, Turcia, dar şi din alte ţări, precum şi la aplicaţii multinaţionale. Efective ale unităţilor de luptă ale vânătorilor de munte au participat la misiuni în afara graniţelor ţării, în teatre de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan, sub comandament ONU sau NATO, potrivit https://www.forter.ro.

Geoană, în vizită la vânătorii de munte de la Braşov

Pentru a marca această aniversare, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, participă, vineri, la Ziua Vânătorilor de Munte, la Braşov, într-un eveniment organizat la Comandamentul Brigăzii 2 „Sarmizegetusa”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.