Cupa Bastonul Alb debutează la Brașov. Turneul de șah încurajează interacțiunea dintre jucătorii tipici și cei cu dizabilități

Asociația Bastonul Alb, împreună cu Fundația Comunitară Brașov, Agenția Metropolitană Brașov și ACS Paralimpic Buzău, are plăcerea de a invita pasionații, amatorii și jucătorii de șah cu sau fără experiență la prima ediție a Cupei Bastonul Alb, pe data de 25 noiembrie, începând cu ora 9:00, la CATTIA Brașov (Centrul de afaceri, transfer tehnologic și incubator de afaceri), pe strada Institutului nr. 35.

Evenimentul va fi unul menit să încurajeze interacțiunea dintre jucătorii tipici și cei cu dizabilități. Acesta este caracterizat ca unul caritabil, iar taxa de participare va fi încasată ca donație către Asociația Bastonul Alb, ce sprijină persoanele cu deficiențe de vedere pentru a fi integrate în societate.

Șahul este sportul prin intermediul căruia se realizează cel mai bine incluziunea persoanelor cu diferite dizabilități printre cele valide. Cu ajutorul unei table adaptate și a unui ceas cu voce, persoanele cu deficiente de vedere pot juca de la egal la egal cu semenii lor valizi.

Premiile garantate sunt în valoare de 4530 de lei, având mai următoarele categorii premiate:

  • clasament general,
  • persoane cu dizabilități,
  • copii 6-10 ani, fete și categoria nelegitimați.

La acest turneu se așteaptă un număr de până la 60 de jucători.

Pe lângă concursul propriu-zis, se pregătește și un moment artistic surpriză, precum și o demonstrație de șah între persoanele cu dizabilități și persoanele tipice.

Evenimentul se află în plină organizare, astfel că se caută în continuare sponsorizări și colaboratori pentru a face acest eveniment unul de valoare pentru comunitatea brașoveană și nu numai. În acest context, orice sprijin este mai mult decât binevenit, spun organizatorii.

„Șahul m-a ajutat ca nevăzător să înțeleg mai bine spațiul din jurul meu, să mă pot orienta, să iau decizii. Vrem să-i sprijinim și pe alți nevăzători iubitori de șah să studieze jocul, să aibă curajul să se înfrunte în turnee importante cu jucători foarte buni și să își modeleze personalitatea prin intermediul acestui joc captivant”, a declarat Costi Marchidan, reprezentant Asociația Bastonul Alb.

„În urmă cu 23 ani am arbitrat prima competiție dedicată nevăzătorilor, apoi, după 2 ani ,primii jucători au început să figureze în listele oficiale ale Federației Internaționale (FIDE). Am reușit, în ultima perioadă, să facem rost și de ceasuri special adaptate persoanelor cu deficiențe de vedere, așa că acum pot juca de la egal la egal cu persoanele tipice. Tot ce contează este să avem jucători care își doresc să participe.”, a declarat, la rândul său, Radu Șofran, arbitru internațional de șah.

Acest eveniment face parte din programul Brașov Heroes #10, cu sprijinul Fundației Comunitare Brașov și este parte a proiectului „Călătorie spre incluziune” al Asociației Bastonul Alb.

„Cu fiecare eveniment pe care îl organizăm, ne dorim să aducem un plus de conștientizare comunității în care trăim cu privire la rolul fiecărui individ în societate, dar și să creăm un mediu plăcut, în care fiecare persoană să se simtă în largul ei și să se bucure de tot ceea ce îi aduce viața, cu bune și cu rele”, a declarat Alexandra Lupu, manager de proiect „Călătorie spre incluziune”.

Pentru înscrieri, regulament și mai multe informații, se poate consulta site-ul https://frsah.ro/event/cupa-bastonul-alb-sah-rapid/ și prospectul atașat pe site. De asemenea, recomandăm urmărirea evenimentului și pe Facebook https://www.facebook.com/events/775155761036347?ref=newsfeed, unde se vor posta informații suplimentare în apropierea turneului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.