FOTO. Biserica Fortificată din Cincu, restaurată cu bani europeni. Cum arată noua atracție turistică a județului Brașov

Veche de aproximativ 8 secole, Biserica Fortificată din comuna Cincu a trecut printr-un amplu proces de restaurare, iar acum arată spectaculos. Lucrările au fost făcute cu bani europeni și au inclus intervenții ample, finalizate în cursul acestei luni. Din această lună, lăcașul de cult poate fi vizitat de turiștii pasionați de istorie și cultură.

Biserica fortificată din Cincu este închinată Fecioarei Maria și este una dintre cele mai mari bazilici romane situate într-o localitate săsească din România. Prin modul de poziționare a construcției pe o colină aflată între râurile Olt și Hârtibaciu ce prezintă trei laturi foarte abrupte, biserica este considerată o bazilică unicat deoarece apărarea ei se făcea doar pe partea de vest a dealului. Biserica a fost construită în satul Cincu din județul Brașov de către coloniștii germani la mijlocul secolului al XIII-lea.

Piesa de rezistență a bisericii este altarul care reprezintă necredința apostolului Toma, altarul prezentând o piatră de altar pe care sunt inscripționate cuvintele lui Isus către Toma.

Ce lucrări au fost realizate

Prin acest proiect, au fost efectuate o serie întreagă de lucrări, cele mai importante vizând structura bisericii. Au avut loc înlocuiri de șarpantă, ignifigări, tiranți. De asemenea, s-au realizat finisaje exterioare la biserică, reparații la crăpături, refacere rosturi, tencuieli, zugrăveni, înlocuiri învelitoare, vopsire cadran ceas, reparații ferestre și uși, înlocuire jgheaburi și burlane.

În interior s-a lucrat la finisaje, au fost făcute reparații ale pardoselilor de rășinoase, pardoseli de cărămidă, reparații la tencuieli, zugrăveli, curățat bolți, reparații mână curentă, uși, ignifugări. S-a refăcut instalația electrică, cea de paratrăznet și de împământare și a fost montată o instalație de avertizare la incendiu. Au fost realizate de asemenea lucrări și la zidul de incintă.

„Au fost descoperite canale de comunicare sub biserică”

„Cincu este emblematic pentru că are volum mare. Din acest considerent și intervențiile sunt pe măsură. Condițiile arată că încă mai avem câteva aspecte care trebuie reglementate și mă refer la pardoseli. Am vrut să facem o lucrare ca la toate celelalte, din cărămidă, să înlocuim partea de dușumea cu cărămizi, să fie mai stabilă această variantă de încărcare în interiorul bisericii. Ne-am lovit însă de o serie de probleme legate de arheologie. La primele sondaje care s-au făcut au fost descoperite canale de comunicare sub biserică, care nu au putut fi explorate în întregime. Am fost nevoiți să păstrăm pardoseala inițială. În timp va trebui să se facă sondaje arheologice de suprafață mai mare și ca atare să se poată găsi soluția de stabilitate a pardoselii mai rezistentă”, a declarat arhitectul Emil Crişan, de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.

Prin acest proiect au fost realizate lucrări și la cazarma veche, unde a fost depășită o problemă ivită pe parcursul derulării proiectului. Practic, s-a prăbușit un perete după realizarea proiectului tehnic, fiind necesare ample intervenții suplimentare.

Sunt așteptați 1.400 de turiști pe an

Rezultatele vizate ale proiectului, respectiv reabilitarea obiectivului de patrimoniu și creșterea numărului de vizitatori la 1.400 anual va conduce la un impact net pozitiv asupra comunității, datorită încasărilor generate de turiști, atât în sectorul de alimentație publică, cât și în cel al industriei de ospitalitate. Interesul manifestat de turiști va duce la conștientizarea valorii de patrimoniu pe care o adăpostește comunitatea, în special pentru tineri.

Bugetul total al proiectului, inclusiv cheltuielile neeligibile a ajuns în final la 3,14 milioane de lei din care suma eligibilă a fost de 2,9 milioane (din care se ia în calcul asistența nerambursabilă acordată de Uniunea Europeană). Pe parcursul implementării proiectului (perioada februarie 2018 – 2023) au fost contractate lucrări suplimentare, în special pentru amenajări exterioare, în valoare de aproximativ 180.000 lei plus TVA. Costurile totale ale beneficiarului au ajuns astfel la aproximativ 300.000 de lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.