Modernizarea corpului nou al Maternității Brașov, în întârziere față de graficul inițial. Consiliul Județean Brașov va prezenta Autorității de Management a Programului Operațional Regional un nou termen de finalizare a proiectului

Chiar dacă proiectul de modernizare a corpului nou al Maternității Brașov a început în anul 2019, lucrările nu vor fi terminate până la data de 31 decembrie 2023, așa cum este prevăzut în contractul de finanțare prin care administrația județeană brașoveană a obținut bani europeni. De altfel, în 8 decembrie, Consiliul județean Brașov va trebui să aprobe o hotărâre prin care să își asume că va termina lucrările și că le va finanța din bugetul propriu pe cele realizate după data de 1 ianuarie 2023, document ce va fi transmis până în data de 10 decembrie Autorității de Management a Programului Operațional Regional. De asemenea, în documentul ce va fi transmis finanțatorului este menționat și noul termen de finalizare lucrărilor: 29 februarie 2024.

În acest moment, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov Szenner Zoltan, lucrările sunt finalizate în proporție de 80 – 90%, iar până la finalul anului vor fi aproape lucrările eligibile.

Pentru modernizarea corpului nou și a celui de legătură cu cel vechi al Maternității Brașov, Consiliul Județean Brașov a obținut o finanțare europeană prin Programului Operațional Regional 2014-2020, iar proiectul ar fi trebuit să fie gata până în 31 decembrie 2023. Lucrările costă 26.552.920 lei și sunt realizate de SC Electroprecizia AG.

De ce au întârziat lucrările

În proiectul de hotărâre sunt prezentate motivele pentru care proiectul a fost întârziat:

  • Lucrările executate de către Antreprenorul SC Electroprecizia AG, în baza contractului de lucrări nr. 48/2019, nu se execută la parterul imobilului ce face obiectul contractului menționat, având în vedere că parterul nu a fost cuprins în obiectul contractului, deoarece la momentul contractării, acest nivel al clădirii se afla în perioada de sustenabilitate a unui proiect finanțat anterior prin POR. Ulterior perioada de sustenabilitate de 5 ani de la recepția lucrărilor şi dotărilor proiectului anterior a expirat și a devenit posibil şi necesar ca parterul să intre într-un proces de reablitare similar cu restul imobilului. Astfel, Spitalul Clinic de Obsterică Ginecologie Braşov a contractat, în baza unei proceduri de achiziție publică un antreprenor care să execute inclusiv lucrări de reabilitare la parterul imobilului. Lucrările respective includ pe lângă lucrări de arhitectură, rezistenţă şi instalații, realizarea rețelei de curenți slabi care urmează a fi conectată la BMS-ul realizat de către SC Electroprecizia AG. 
  • Derularea contractului de execuție cu Antreprenorul contractat de spital a fost afectată de modificări de proiectare care au condus la recompartimentări de spații, redimensionări și extinderi de instalații precum și refacerea celor două căi de acces în imobil, respectiv intrarea în secția de spitalizare de zi și intrarea în Unitatea de Primiri Urgențe. Spitalul, în calitate de autoritate contractantă a notificat în 05.10.2023 ANAP cu privire la intenția de a modifica contractul de execuție în sensul majorării valorii contractuale cu scopul de a finaliza lucrările, inclusiv cu modificările de proiectare. ANAP a emis răspuns nefavorabil cu recomandarea de anulare a demersului de modificare a contractului și inițierea unei proceduri competitive pentru lucrările suplimentare ce rezidă din modificările de proiect.
  • Antreprenorul a atras atenția că recepția la terminarea lucrărilor nu se poate realiza fără finalizarea căilor de acces în clădire, că fațada ventilată nu poate fi finalizată decât după finalizarea copertinei care protejează căile de acces şi că funcționalitatea BMS-ului nu poate fi asigurată fără interconectarea tuturor senzorilor din clădire (inclusiv cei de la parter) şi că toate aceste elemente depind de finalizarea lucrărilor contractate de către spital. În aceste condiții Antreprenorul SC Electroprecizia SA a solicitat prelungirea termenului de execuţie până la data concurentă avansată de spital, respectiv 29.02.2023, iar ulterior s-a semnat un act adițional în acest sens. 

Declarații optimiste în 2022 și 2023

Chiar dacă unele probleme în implementarea proiectului erau cunoscute de mai mult timp, autoritățile județene au avut declarații optimiste în trecut. De exemplu, în luna august a acestui an, președintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, s-a arătat mulțumit de modul în care evoluează lucrările și că va face tot posibilul pentru a impulsiona constructorul să încheie proiectul la timp.

Anul trecut, în luna mai, fostul președinte al Consiliului județean Brașov, Adrian Veștea, anunța că termenele asumate de firma constructoare sunt 1 octombrie 2022 pentru funcţionalizarea blocurilor operatorii, 1 ianuarie 2023 pentru finalizarea întregii clădiri pe interior şi luna iunie 2023 pentru încheierea tuturor lucrărilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.