Fapte, nu vorbe: Administrația Coliban probează respectul față de seniorii Brașovului

În Brașov, seniorii brașoveni se bucură de respectul cuvenit

Fața umană a unei administrații se vede cel mai bine în modul în care are grijă de cei mai vulnerabili membri ai comunității. Pentru primarul Coliban, respectul față de seniorii brașoveni nu e doar o înșiruire de cuvinte goale. Seniorii brașoveni aflați în dificultate au parte de acțiuni concrete de sprijin din partea Primăriei municipiului Brașov. (*Articol al USR Brașov)

„Dar din suflet pentru seniori” cu ocazia marilor sărbători

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Paște, Direcția de Asistență Socială derulează campania „Dar din suflet pentru seniori”, în cadrul căreia municipalitatea oferă vârstnicilor brașoveni tichete sociale în valoare de 200 de lei.

 Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului: Dar din suflet este campania prin care oferim tichete valorice seniorilor brașoveni cu posibilități financiare reduse. Are menirea să aducă un mic ajutor și zile mai senine bunicilor Brașovului, cu ocazia marilor sărbători creștine. Pentru campania de Crăciun din 2023, am pregătit peste 6.000 de tichete valorice.”

Procedura de acordare a acestor tichete a fost una simplificată. Cei care au beneficiat cu ocazia sărbătorilor de Paște de aceste tichete sociale nu au mai trebuit să depună nicio cerere. Au fost suficiente actul de identitate și cuponul de pensie în original pentru a ridica tichetele. Cei care nu au mai beneficiat de program puteau trimite cererea și documentele necesare prin e-mail sau puteau veni direct la sediul DAS pentru a intra în posesia acestora. Persoanele care nu se pot deplasa puteau trimite un împuternicit.

De acest sprijin financiar au beneficiat persoanele care îndeplineau, cumulativ, următoarele condiții: au domiciliul stabil în municipiul Brașov, au venituri de până la 1700 lei/lună, au vârsta de minim 63 ani femeile sau minim 65 ani bărbații sau ai împlinit vârsta până în data de 31 decembrie 2023 inclusiv și nu au datorii față de bugetul local.

Cantină socială

Într-o țară europeană, în 2023, niciun om nu ar trebui să își pună întrebarea dacă are ce mânca mâine. De aceea, fosta cantină a Grupului Școlar „Astra”, abandonată în 2004, a fost reabilitată și transformată într-o cantină socială modernă. Clădirea se află pe strada Panselelor 23, zonă în care se află Direcția de Asistență Socială și Centrul pentru persoane fără adăpost.

Conform statisticilor, în Brașov sunt peste 8000 de persoane vulnerabile, seniori cu pensii mici, familii numeroase sau persoane fără adăpost, pentru care o masă caldă înseamnă un real ajutor.

Nunta de aur

Nunta de aur reprezintă una dintre cele mai frumoase aniversări din viața unui cuplu. Merită să fie sărbătorită așa cum se cuvine. Este, de asemenea, un moment la care aspiră să ajungă foarte multe cupluri.

Primăria Municipiului Brașov organizează an de an o petrecere la care sunt invitate cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă și nu au fost prezente la edițiile anterioare.

121 de cupluri din Brașov au sărbătorit nunta de aur la Aro Palace, la evenimentul organizat de Primăria Municipiului Brașov în 19 decembrie 2023.

“Sărbătorim «Nunta de Aur» alături de cuplurile de brașoveni care au împlinit cel puțin 50 de ani de căsnicie neîntreruptă. Le mulțumim seniorilor noștri pentru exemplul pe care îl dau, un exemplu de trăinicie, un exemplu de respect reciproc, un exemplu de dragoste. La mulți ani!” – le-a urat primarul Allen Coliban participanților.

A fost crescut numărul de locuri la Căminul pentru Persoane Vârstnice Braşov

Fără nicio îndoială, căminul administrat de Direcția de Asistență Socială Brașov constituie un model de bune practici pentru centrele de profil din țară. Căminul de la Brașov este un loc în care grija și respectul pentru seniori se transformă în servicii de bună calitate. Seniorii beneficiază atât de tratamente corecte și alimentație echilibrată, cât și de activități de recreere.

Din cauza cererii foarte mari pentru servicii de îngrijire rezidențială a vârstnicilor în municipiu, Direcția de Asistență Socială Brașov (DAS) a transmis Primăriei nevoia privind achiziționarea / realizarea unui obiectiv cu destinația de cămin pentru persoane vârstnice.

„În urma vizionarii hotelului scos la vânzare de Eurostrada SRL și a analizării schițelor, DAS a concluzionat că în acest imobil ar putea fi găzduiți un număr total de 40 beneficiari persoane vârstnice, din care 16 beneficiari dependenți, 12 beneficiari semidependenți și 12 beneficiari independenți”, se precizează în raportul de specialitate ce stă la baza proiectului privind achiziția.

“Avem, în acest moment, o listă de așteptare de 80 de persoane, peste cele 135 de locuri pe care le avem în Noua și, prin achiziția acestei clădiri, vom putea să creăm un minim de 40 de locuri rezidențiale și servicii conexe – servicii medicale, servicii de kinetoterapie și recuperare, servicii de care comunitatea vârstnică din Brașov are nevoie” a spus viceprimarul Flavia Boghiu.

În ședința de Consiliu Local din 28 noiembrie 2023, consilierii locali au aprobat achiziția propusă de DAS Brașov. Prin această achiziție, Primăria Municipiului Brașov va putea oferi îngrijire rezidențială de calitate unui număr mai mare de seniori brașoveni.

Sprijin pentru seniorii brașoveni privind transportul public local

“În ultimii 10 ani, pensionarii nu au beneficiat de reduceri la abonamentele și biletele pe transportul public din Brașov, cu excepția beneficiarilor de pensii aflate sub pragul de 1200 lei. Este trist că s-a întâmplat asta într-un oraș modern, un oraș al familiei” a apreciat primarul Allen Coliban.

Propunerile sale au fost aprobate de Consiliul Local și astfel, începând de anul trecut, pensionarii brașoveni se bucură de un ajutor binemeritat pentru transportul local.

Toți seniorii brașoveni beneficiază după 10 ani de facilități la transportul public

Din 2023, toate persoanele care au împlinit vârsta de 60 de ani se bucură de o reducere de 50% la bilete și abonamente. Apoi, în funcție de pensie și de vârstă, pensionarii brașoveni beneficiază de reduceri graduale. Pensionarii cu vârsta de 63 de ani, în cazul femeilor, și de 65 de ani, în cazul bărbaților, beneficiază de:

  • gratuitate la abonamente, dacă au venituri mai mici de 2100 lei;
  • 15 bilete gratuite, lunar, dacă au venituri cuprinse între 2101 lei și 3000 lei;
  • reducere de 50% la bilete și abonamente, dacă au pensii mai mari de 3001 lei;

Pensionarii brașoveni cu vârsta de minim 70 de ani beneficiază de:

  • gratuitate la abonamente, dacă au venituri mai mici de 3000 lei;
  • reducere de 50% la bilete și abonamente pentru cei cu pensii mai mari de 3001 lei.

Respectul administrației Coliban vizavi de seniorii brașoveni se transpune în acțiuni concrete, cu impact pozitiv asupra vieții și bugetelor familiilor lor.

*Articol al USR Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.