Consiliul Județean Brașov, ajutat de specialiștii europeni să pregătească cererea de finanțare pentru calea ferată spre Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Lucrările trebuie să fie gata peste doi ani

Consiliul Județean Brașov a început să lucreze la cererea de finanțare pentru proiectul căii ferate spre Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG). Astfel, în 15 martie, la București au avut loc două întâlniri, la care au fost prezenţi oficiali din Ministerul Transporturilor şi experţi europeni de la JASPERS, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, administratorul public al judeţului, Daniel Gligoraş, şi directorul Sucursalei Regionale CFR Braşov, Ioan Pintea.

Investiția urmează a beneficia de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, astfel că administrația județeană are la dispoziție o perioadă scurtă pentru a implementa proiectul, respectiv vara anului 2026. Dosarul de finanțare este pregătit de Consiliul Județean Brașov, în baza unui parteneriat încheiat între administrația județeană brașoveană și Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Proiectul prevede realizarea unei variante de conectare a Aeroportului Braşov la reţeaua feroviară existentă în zonă, cu linie dublă electrificată, centralizată în staţia Ghimbav, cu racord direct în magistrala 200 pe direcţia Codlea (Sibiu), cu o staţie cu două linii situată în imediata vecinătate a terminalului AIBG şi o linie pentru zona de cargo. Valoarea investiţiei este estimată la 148,62 milioane de euro, fără TVA.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.