Administrațiile PSD-PNL din județ nu își dau interesul să realizeze investiții publice din surse guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții

O echipă formată din reprezentanți ai USR din Săcele, Hărman, Râșnov și Făgăraș au făcut o vizită la Compania Națională de Investiții (CNI) pentru a verifica stadiul unor proiecte de investiții din comunitățile pe care le reprezintă, proiecte care bat pasul pe loc de mult timp, unele chiar de mai mulți ani. Lucrurile descoperite nu arată deloc bine. Proiectele stau blocate la CNI din cauza dezinteresului sau incompetenței primarilor în funcție și a echipelor pe care le coordonează. (*Articol al USR Brașov)

Primăria Săcele are un singur obiectiv pe lista CNI – construirea unui nou corp de școală în Gârcini. Din 2021, când s-a depus cererea de finanțare la CNI, proiectul a rămas pe lista de sinteză până astăzi, pentru că administrația locală nu a trimis documentația solicitată, fără de care proiectul nu poate avansa.

Daniela Olariu, candidat la Primăria Săcele: “Am descoperit că, după depunerea cererii de finanțare, nu s-a mai depus niciunul din documentele necesare pentru trecerea în etapa a doua (extras de carte funciară actualizat, HCL privind predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării pe perioada realizării investiției, certificat de urbanism, avize, studii, etc). Fără aceste documente, dosarul nu avansează și proiectul nu primește finanțare. Este păcat să nu se depună tot efortul pentru accesarea mai multor fonduri! Am putea, astfel, să scădem presiunea pe bugetul local și să facem mai multe pentru comunitate!”

Proiectul dispensarului medical de la Hărman stă blocat de doi ani

Proiectul dispensarului medical de la Hărman stă blocat de doi ani din cauza incapacității administrației PNL, pentru care se pare că “județul marilor proiecte”  e doar un slogan electoral, nimic mai mult. Proiectul a fost anunțat de primarul Onoriu Velican ca o mare realizare. În realitate, este blocat din același motiv: Primăria nu a trimis documentele solicitate de CNI încă din 2022.

Filofteia Matei, candidat la Primăria Hărman: “Am fost aspru criticată atunci când am spus că una este să ai un proiect pe lista de sinteză și alta este obținerea finanțării. Am fost la București, am vorbit cu profesioniștii de la CNI și m-am convins încă o dată că am avut dreptate! Proiectul dispensarului bate pasul pe loc pentru că nu a fost trimisă – din martie 2022(!) – documentația necesară pentru ca acesta să avanseze. Așa că, domnule primar, lăsați filmulețele în care prezentați “marile realizări” inexistente și treceți la treabă!”

Casa de Cultură din Râșnov este un alt proiect blocat pe o listă a CNI din cauza dezinteresului autorităților locale

În august 2021, proiectul casei de cultură de la Râșnov a fost inclus pe „lista de sinteza” a Companiei Naționale de Investiții. Ce s-a întâmplat mai apoi?

Horia Motrescu, candidat la Primăria Râșnov: “Realitatea este că Primăria Râșnov nu a trimis spre CNI mai multe documente fără de care proiectul nu va înainta vreodată, ci va rămâne tot pe lista de sinteză. În ianuarie 2022, „specialiștii în administrație” din Râșnov spuneau că le vor trimite în cel mai scurt timp. Dar nu au trimis nimic. Cu toate acestea, ne mint că „proiectul e în analiză”.

Cum nimeni nu a fost vreodată la CNI să întrebe profesioniștii care e stadiul real al proiectelor, la Râșnov suntem mințiți în dulcele stil clasic.

În schimb, când vine vorba de a emite autorizații de construire pentru blocuri într-o zonă în care PUZ-ul prevede doar case, Primăria Râșnov arată un interes deosebit: o autorizație a fost emisă chiar cu 5 luni înainte de plata taxei pentru autorizație.”

Copiii de la școala Ovidiu Densușianu din Făgăraș sunt obligați să facă orele de sport în ploaie, vânt, zăpadă sau căldură

Copiii de la școala Ovidiu Densușianu din Făgăraș sunt obligați să facă orele de sport în ploaie, vânt, zăpadă sau căldură pentru că Primăria nu e în stare să realizeze branșamentele și racordarea la utilități pentru sala de sport.

Cosmin Poparad, candidat la Primăria Făgăraș: “Sala de sport trebuia să fie gata de mult timp. De la CNI am aflat că acest proiect este implementat în proporție de 98%. Pentru finalizarea investiției, Primăria Făgăraș trebuia să facă branșamentele și racordurile la utilități. Însă Primăria nu a făcut nimic, așa că elevii continuă să facă orele de sport afară”

Este timpul să schimbăm modul în care sunt gestionate proiectele de investiții și oportunitățile de accesare a fondurilor nerambursabile și să îndreptăm comunitățile locale spre dezvoltare.

*Articol al USR Brașov

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.