Grevă de avertisment la 3 spitale mari din Braşov. Asistent de la ATI: „Suntem epuizaţi şi fizic şi psihic şi pur şi simplu nu avem timp să ne recuperăm aşa cum am avea nevoie”

Zeci de angajaţi ai mai multor spitale braşovene au participat, miercuri, la o grevă de avertisment de o oră, cerând o plată echitabilă care să asigure continuitatea actului medical, respectiv indexarea salariilor cu rata inflaţiei, creşterea cuantumului indemnizaţiilor de hrană şi plata corectă a orelor suplimentare, dar şi asigurarea unor condiţii de muncă decente, prin acoperirea lipsei de personal. Astfel de proteste s-au desfăşurat miercuri însă în unităţile medicale din judeţ unde Sindicatul Solidaritatea Sanitară are membri şi unde s-a putut, fără a pune în pericol actul medical, au precizat reprezentanţii sindicatului.

Angajaţi ai trei spitale mari din judeţul Braşov – cel Judeţean, cel de Psihiatrie şi Neurologie şi de la Maternitate – au ieşit în curtea instituţiilor în pauza de masă. Potrivit copreşedintelui filialei judeţene a sindicatului, Florin Maleş, acţiunea de protest s-au afiliat şi angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi de la cabinetele de medicină şcolară din Braşov.

„Este o grevă împotriva politicilor sociale ale Guvernului, un preambul al grevei generale. Motivul este ordonanţa 19, care discriminează toate categoriile de salariaţi din sistemul de sănătate şi care nu aduce suficienţă veniturilor salariale, nu reuşeşte să acopere nici măcar inflaţia. În continuare sunt încălcate promisiunile guvernanţilor noştri şi mai exact contractul colectiv de muncă pe sector. (…) Avem o problemă cu indemnizaţiile de hrană, care şi în prezent sunt calculate la salariile din 2018. (…) Ar fi trebuit să primim, în medie, cu aproximativ 35% mai mult faţă de ce s-a dat prin Ordonanţa 19/2024”, a spus sindicalistul Florin Maleş.

Sindicatul vrea să dea în judecată Guvernul

El a precizat că, în funcţie de „modul în care merge lucrurile” se va decide dacă vor avea loc şi alte acţiuni de protest, însă a subliniat că sindicatul pregăteşte demersurile pentru acţionarea în instanţă a Guvernului pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă.

„Vrem să fim respectaţi în primul rând ca lucrători în cadrul Serviciului de Ambulanţă şi, în al doilea rând, în cadrul sistemului sanitar şi să avem un salariu decent, măcar să acoperim nivelul inflaţiei şi, poate, ceva în plus dacă vrem să spunem că am primit o mărire salarială. (…) Sistemul este în colaps şi se va prăbuşi în curând dacă nu se vor rezolva problemele”, a declarat Gabriel Cozea, unul dintre angajaţii SAJ Braşov care s-au alăturat protestului din curtea SCJU Braşov.

Secţia ATI are doar 50% din necesarul de asistenţi

La protestul din curtea cele mai mari unităţi sanitare din judeţul Braşov au participat şi cadre medicale angajate pe secţia de ATI, unde există printre cele mai mari probleme din cauza lipsei de personal.

Conform acestora, practic, secţia ATI a spitalului are doar 50% din necesarul de asistenţi, astfel că, în loc de doi pacienţi de care ar trebui să se ocupe unul, aşa cum prevede legea, numărul acestora este dublu. De asemenea, ei susţin că, în timp ce în sistemul privat de sănătate norma de hrană este de 600 de lei, la stat aceasta este în cuantum de 300 de lei impozabili. Totodată, din cauza lipsei de personal, sunt angajaţi care nu şi-au luat concediu de mai mulţi ani.

„(Nemulţumirile noastre sunt n.r.) ore state peste program nerecuperate, ore suplimentare neplătite, posturi blocate. Se pune presiune pe noi să lucrăm în plus. Suntem epuizaţi şi fizic şi psihic şi pur şi simplu nu avem timp să ne recuperăm aşa cum am avea nevoie”, a declarat Ovidiu Iamandei, asistent medical pe secţia ATI a SCJU Braşov.

În urma Memorandumului prin care au fost deblocate mai multe posturi în sistemul sanitar, la SCJU Braşov au fost scoase la concurs 4 posturi de medici şi un post de asistent medical, a precizat liderul sindicatului Solidaritatea Sanitară Braşov, Florin Maleş.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.