VIDEO. Ghimbavul are două noi eco-insule subterane și o casierie modernă. Investițiile au fost realizate de operatorul de salubritate Comprest SA

După ecoinsulele instalate în anul 2021, operatorul de salubritate care deservește orașul Ghimbav, SC Comprest SA, a continuat programul de modernizare a infrastructurii de colectare selectiv din oraș. Astfel, din 16 aprilie, în oraș, pe strada Victoriei nr. 4, în spatele spatele blocului 34 unde sunt arondate 155 familii, au fost puse în funcțiune două eco-insule automatizate, cu fante speciale pentru deșeuri menajere și reciclabile. De asemenea, tot în 16 aprilie a fost deschisă și casieria recent modernizată, situată pe strada Victoriei nr. 12. La această casierie, oamenii pot veni să își plătească facturile, dar și pentru a-și ridica sacii speciali pentru deșeuri, prevăzuți cu coduri QR.

Prin aceste investiții, a declarat directorul  Comprest SA, Alexandru Tănase, „venim atât în sprijinul Primăriei Ghimbav, cât și a cetățenilor”.

„Orașul Ghimbav este un pionier la nivelul județului Brașov în ceea ce privește colectarea selectivă. Indicatorii privind colectarea selectivă pe care îi are Ghimbavul sunt cei mai buni din județ. În Ghimbav, gradul de colectare selectivă este de aproximativ 30 %, față de o medie de 15% – 20% la nivelul județului”, a precizat Tănase.

Primarul Ghimbavului, Ionel Fliundra: „Avem un parteneriat corect cu operatorul Comprest”

Conform informațiilor primarului orașului Ghimbav, Ionel Fliundra, în oraș sunt funcționale 11 eco-insule, dintre care șase supraterane și cinci subterane, iar ghimbășenii care le folosesc s-au obișnuit  cu sistemul colectării selective. De asemenea, în zonele de case, fiecare gospodărie are pubele speciale pentru deșeuri menajere și pentru cele reciclabile.

Prima eco-insulă supraterană a început să funcționeze în Ghimbav în luna februarie a anului 2019, iar primarul orașului a spus că în două luni cantitatea de deșeu umed a scăzut la 43%.

„Ulterior, sistemul a fost extins. Avem un parteneriat corect cu operatorul Comprest, pe care îl vom continua.  În același timp țin să le mulțumesc cetățenilor orașului Ghimbav, care au înțeles importanța colectării selective. Dorim devenim liderul județului Brașov în ceea ce privește serviciul de salubritate și sunt sigur că vom reuși, pentru că cetățenii din Ghimbav știu ce au de făcut”, a declarat Fliundra.  

De altfel, atât Ionel Fliundra, cât și Alexandru Tănase, au anunțat că investițiile în sistemul de colectare selectivă a deșeurilor vor continua, acestea urmând a fi realizate atât de autoritatea locală, cât și de operator. Astfel, directorul operatorului a menționat că, printre altele, în oraș vor fi amplasate containere speciale pentru materialele textile, având în vedere că de anul viitor colectarea separată a acestora va deveni obligatorie. Totodată, Ionel Fliundra a anunțat că printr-un proiect cu finanțare europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vor fi achiziționate 9 ecoinsule.

Pe lângă cele două eco-insule subterane de pe strada Victoriei, în ultima perioadă, în oraș au fost amplasate și 20 de coșuri de gunoi stradale, unde deșeurile pot fi depuse separat. Aceste coșuri sunt realizate din beton, astfel că nu pot fi distruse de vânt sau de vandali.

De ce sunt utili sacii personalizați

Când va merge la casierie, fiecare ghimbășean care are încheiat contract cu operatorul de salubritate va primi un set de saci personalizați cu ajutorul unui cod QR. Acest sistem, a explicat primarul orașului, „ne permite să vedem dacă se respectă regulile colectării selective. De altfel, lunar, împreună cu reprezentanții operatorului vom face, prin sondaj, verificări, pentru a vedea dacă deșeurile sunt contaminate”.

Pe de altă parte, el a menționat că eco-insulele din oraș, fiind automatizate, vor permite și identificarea persoanelor care nu au încheiat contracte de salubritate. De altfel, numărul celor care nu au astfel de contracte este relativ mic, având în vedere că reprezentantul Comprest SA a precizat că gradul de contractare la nivelul populației orașului este de aproximativ 80%.   

Programul de funcționare al casieriei (pentru plata facturilor):

  • luni: 8.00-16.30
  • miercuri: 8.00-16.30
  • vineri: 8.00-14.00

Program distribuire saci:

  • luni: 8.00-18.00
  • miercuri 8.00-18.00
  • vineri: 8.00-14.00.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.