FOTO&VIDEO. Ghimbavul a pus în funcțiune sistemul de colectare selectivă cu ecoinsule. Anul viitor vor fi realizate și ecoinsule îngropate

Orașul Ghimbav a pornit miercuri, 9 decembrie, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor, cu ecoinsule, punând în funcțiune șapte astfel de sisteme, pe lângă cele trei care erau deja operaționale. Potrivit directorului general al Comprest SA – operatorul de deșeuri de la Ghimbav, Alexandru Tănase, ecoinsulele deservesc zona de blocuri din oraș, la fiecare dintre ele fiind arondate între 100 și 150 de apartamente.

 

 

Ecoinsulele puse în funcțiune ieri se află pe strada Victoriei numerele 2, 7, 16, 17, strada Herman Oberth, Traian Vuia nr. 1 şi strada Nouă nr. 4. 

Saci colorați pentru fiecare fracție

Cetățenii vor avea acces la sistem cu ajutorul unei cartele și a unor saci colorați pe diferite fracții, fiecare având un cod QR ce deschide trapa spre spațiul de depozitare a gunoiului. În aceste ecoinsule, colectarea selectivă se va face pe patru fracții, respectiv carton și hârtie (saci verzi); sticlă (saci albaştri); plastic și aluminiu; deșeuri reziduale (saci negri).

 

 

Atât sacii, cât şi cardurile au ajuns deja la fiecare familie în parte, împreună cu materialele informative despre modul de utilizare a sistemului. Ecoinsulele sunt dotate cu camera video de supraveghere, precum și cu senzori care monitorizează gradul de umplere a pubelelor. Potrivit reprezentanților Comprest, notificarea cu acești senzori se face în momentul în care gradul de umplere atinge 80%, astfel că operatorul va ști când trebuie ridicate pubelele din ecoinsule.

 

 

Proiect test la blocurile sociale: cantitatea de deșeuri reziduale colectate a scăzut la 43%

 Acest sistem de colectare selectivă a deşeurilor pe cele trei fracţii a fost experimentat la Ghimbav încă din 2019, când a fost pusă în funcţiune o ecoinsulă în zona blocurilor sociale de lângă drumul național DN73B. Potrivit primarului Ionel Fliundra, în zona respectivă sistemul acesta de colectare selectivă şi-a arătat rezultatele la două luni de operare. 

 

 

„Oamenii de acolo s-au obișnuit relativ repede cu ecoinsula. Astfel, după două luni de la pornire, cantitatea de deşeuri generale reziduale a fost redusă la aproximativ 43%, restul fiind deşeuri reciclate pe fracţii. Vorbim în acest caz despre o zonă unde locuiesc 40 de familii”, a declarat primarul Ionel Fliundra.

Edilul spune, de asemenea, că pentru perioada următoare, pentru a-i încuraja pe cetăţeni să utilizeze corect ecoinsulele, administraţia locală va încerca să îi impulsioneze cu diferite „premieri”. 

 

 

„Dacă vom fi fruntași în ceea ce privește colectarea selectivă, cetățenii orașului Ghimbav vor avea parte de premieri. Poate fi apă minerală, pot fi bonuri valorice la magazine. Vom analiza toate variantele posibile, pentru că trebuie să încurajăm cetățeanul să arunce corect deșeurile. De exemplu, în Italia, lângă ecoinsulă, exista un dozator de sifon și, în funcție de cantitatea aruncată, omul lua sifon”, a declarat Ionel Fliundra.

Trei ecoinsule subterane în „orașul nou”

Anul viitor, orașul Ghimbav are în plan un nou proiect pilot pe domeniul colectării selective a deșeurilor. În noua zonă rezidențială a localității, în cartierul Florilor, vor fi amenajate trei ecoinsule subterane. Sistemul de funcționare va fi asemănător acestor insule supraterane, cu diferența că pubelele vor fi în pământ.

 

 

„Cele trei ecoinsule subterane vor fi cumpărate din fondurile operatorului de salubritate”, a precizat Alexandru Tănase, directorul Comprest SA.

Ecoinsulele subterane vor fi amplasate pe străzile Crinului, Orhideei și Gențianei. Proiectul se află în prezent în etapa eliberării certificatului de urbanism. Urmează eliberarea autorizației de construire, astfel că la primăvară se estimează că lucrările de amenajare pot începe.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.