Până în 28 mai, brașovenii pot decide care sunt proiectele pe care municipalitatea să le includă în planul de investiții sau de lucrări din acest an, în cadrul programului de bugetare participativă. Pe platforma dedicată acestui program, https://bugetareparticipativa.primariabrasovenilor.ro/, brașovenii pot alege dintre cele 11 proiecte eligibile pe cele pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea orașului, obiectivul fiind de a transforma Brașovul într-un oraș verde, mobil, relaxat, un oraș al comunităților. Suma alocată pentru finanțarea proiectelor propuse și votate de brașoveni este de 2 milioane de lei, câte 500.000 de lei pentru proiectul câștigător din fiecare dintre cele 4 categorii.
Până în data de 28 mai, sesiunea de vot este deschisă pentru toți brașovenii de peste 14 ani, inclusiv cei cu reședința temporară în municipiu. Pentru a putea vota trebuie să vă creați un cont pe platforma online dedicată procesului de bugetare participativă primariabrasovenilor.ro. Cei care au participat la ediția anterioară a programului se vor putea conecta cu contul deja creat.
Programul de bugetare participativă nu este un program de acordare a unor finanțări nerambursabile, cum este cazul proiectelor culturale sau sportive, ci în cadrul lui, municipalitatea implementează propunerile făcute și votate de cetățeni.
Proiectele eligibile pe care brașovenii le pot vota sunt următoarele:
A. Orașul mobil, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, care vizează mobilitatea, accesibilitatea și siguranța circulației pietonale:
Proiectul constă în instalarea unor sisteme fixe de monitorizare trafic și constatare automată a abaterilor rutiere (viteză), cu afișarea vitezei, la următoarele intrări în oraș: dinspre Săcele, Ghimbav, Predeal și Cristian. Acestor sisteme li se vor adăuga 10 butoane pentru siguranța cetățenilor (butoane de panică).
Realizarea unei aplicații dedicate transportului în comun care să ofere acces la informații actualizate în timp real despre rețeaua de transport RATBV. Aceasta va furniza estimări precise ale timpului de sosire în stațiile selectate, utilizând date în timp real și dispozitive care transmit locația autobuzelor. În cazul apariției unor întârzieri, aplicația va trimite o notificare.
B. Orașul verde, cu o valoare alocată de 500.000 de lei, pentru amenajare de spații verzi, transformarea celor existente sau identificarea altora ce pot fi amenajate, dar și pentru noi locuri de joacă sau spații cu componentă multifuncțională și pentru toate vârstele: spațiu verde, de recreere și de joacă:
1. „Apa la Fiecare Pas – Cișmele Urbane pentru Brașov”
Proiectul prevede amplasarea a 30 de cișmele urbane în zone cu trafic pietonal intens, inclusiv parcuri, piețe, zone turistice, în proximitatea școlilor și instituțiilor publice. Fiecare cișmea va fi conectată la rețeaua locală de apă și va fi proiectată să reziste condițiilor meteorologice variabile și uzurii.
2. Reamenajarea parcurilor pentru copii
Amenajarea unui loc de joacă pe terenul dintre strada Cireșului și strada Cedrilor care să răspundă nevoilor copiilor mai mari de 3 ani și care va avea sisteme de cățărare, trambuline, pe lângă leagăne și tobogane.
Proiectul vizează revitalizarea și adaptarea foișoarelor existente în Municipiul Brașov pentru a servi ca spații de lucru moderne și sustenabile în aer liber, echipate cu prize electrice pentru dispozitivele electronice și alimentate parțial sau integral prin panouri solare.
C. Orașul relaxat – valoarea alocată este, de asemenea, de 500.000 de lei, pentru amenajarea de spații publice/spații comune. De exemplu: zone pietonale, piațete, mobilier stradal, iluminat public etc:
1. Hamace în parcurile din Brașov
Proiectul își propune să transforme parcurile selectate din municipiu în oaze de liniște și socializare, prin instalarea hamacelor rezistente. Acestea le vor oferi locuitorilor un mod confortabil de a se bucura de aer liber și vor încuraja interacțiunile sociale.
2. Memory and Identity Piata Brassai
Proiectul își propune o intervenție asupra acestei piațete crearea unui colț Brassai, cu o expoziție permanentă în memoria artistului, o zonă de relaxare cu mobilier cu o capacitate de 100 de locuri, care să permită și proiecția de filme.
3. Indicatoare de viteză și zgomot în pasajul de pe 13 Decembrie
Proiectul constă în montarea unor sisteme de afișare a vitezei vehiculelor care circulă pe drum similare cu cele existente pe B-dul Saturn, pe Str. 13 Decembrie, în zona pasajului de sub calea ferată, (zona Făget), pentru fiecare bandă de circulație auto (5 în total), plus un ecran suplimentar care să centralizeze numărul de încălcări orare/zilnice/săptămânale ale limitei de viteză, dar și numărul parcurgerilor regulamentare. În acest proiect este inclusă și montarea unor sisteme de afișare a nivelului sonor.
D. Orașul comunităților, cu aceeași sumă alocată, de 500.000 de lei, pentru:
– infrastructură culturală și activități artistice. Exemple: scene de cartier, artă murală
– infrastructură educațională. Exemple: îmbunătățirea spațiilor colective ale școlilor și activarea lor multifuncțională (creativă, socială, educativă), propunerea de centre comunitare de cartier pentru toate generațiile.
– infrastructură sportivă. Exemple: propunerea de noi spații dedicate sportului, încurajarea sporturilor alternative: skatepark, workout, și a spațiilor multifuncționale și intergeneraționale.
1. Cartierele Brașovului – linia de start pentru sportul de performanță
Scopul acestui proiect este de a promova în mod concret sportul de performanță în rândul copiilor și tinerilor într-o manieră accesibilă și interactivă, prin organizarea evenimentelor de popularizare a sportului. Propunerea vizează, în prima etapă, cartierele Bartolomeu, Triaj, Noua și utilizarea infrastructurii publice existente (parcurile Triaj și Noua, Strada Liberă din Bartolomeu – proiect câștigător în 2023, curțile școlilor din cele 3 cartiere/sălile de sport aferente). Va fi încurajată reprezentarea cât mai diversă a cluburilor sportive locale (rugby, dans sportiv, street dance, gimnastică artistică și ritmică, arte marțiale, box, scrimă etc). Principalele activități: prezentarea activităților cluburilor și preluarea înscrierilor (la standurile de informare), spectacole și meciuri demonstrative (pe scena în aer liber), lecții gratuite de inițiere și practică de grup pentru toți cei prezenți.
Proiectul constă în amenajarea unui parc outdoor de antrenamente fizice divers și bine echipat, dedicat promovării sănătății fizice și mentale, combaterii sedentarismului și consolidării comunității. Parcul va fi situat în incinta locului de joacă pentru copii „Bartolomeu” Nr. 234. Suprafața va fi de 200 de metri pătrați.
3. Proiect de instalare stații de spălare a bicicletelor în municipiul Brașov
Prin acest proiect se propune amenajarea a 3 puncte de spălare a bicicletelor, cu câte 2 stații în fiecare locație propusă: respectiv Parcul Noua, parcul La Iepure și Parcul Schaeffler – Livada Poștei. Zonele propuse reprezintă puncte de referință pentru practicanții ciclismului montan, fiind puncte de acces către traseele de ciclism montan.
26 de proiecte au rămas în cursă
În prima etapă a programului de bugetare participativă, cea de propuneri, au fost înregistrate 51 de idei de proiecte. Dintre acestea, 14 au fost declarate neeligibile deoarece erau propuse de către persoane care nu erau cetățeni ai Brașovului, alte 13 au fost doar niște simple idei, fără a da detalii suplimentare. Ulterior, cele 26 de proiecte rămase au fost evaluate de experți independenți și specialiști din primărie care au evaluat posibilitatea implementării lor, astfel că în etapa finală au ajuns cele 11 de mai sus.
Fii primul care comentează