Sunt mulți cei care au considerat o surpriză câștigarea funcției de primar de către Horia Motrescu (USR) la Râșnov, oraș considerat unul dintre fiefurile importante ale PNL. Dar pentru râșnoveni lucrurile stau diferit. Pe de o parte, Horia este un râșnovean implicat în comunitate, iar de când este consilier local (2020) acest lucru a devenit și mai evident. Pe de altă parte, oamenii din Râșnov s-au săturat de combinațiile PNL și de o administrație cel mult mediocră. (*Articol al USR Brașov)
Horia Motrescu a câștigat pe 9 iunie Primăria Râșnov cu peste 1.000 de voturi diferență față de actualul primar al orașului. A câștigat alegerile în 10 din 11 secții de votare, iar în secția în care își are domiciliul actualul primar a fost egalitate.
”Am alături de mine o echipă extraordinară de colegi și susținători fără de care nu aș fi câștigat alegerile locale. Victoria mea este în aceeasi m[sură a lor și îi asigur ca voi pune la bătaie toată energia de care dispun pentru a avea un mandat reformator, prin care să rezolvăm din problemele orașului și să-l ducem mai aproape de ceea ce ne dorim cu toții.” spune primarul nou-ales.
Pentru Horia Motrescu, transparența nu este doar un cuvânt frumos
Pentru o vreme, la inițiativa grupului USR, Consiliul Local Râșnov a fost singurul din județ și printre primele din țară în ceea ce privește transmiterea live a ședințelor de Consiliu Local și a lucrărilor celor patru comisii care avizează proiectele de hotărâri de consiliu local (HCL). Tot la inițiativa grupului USR, s-a instituit obligativitatea stocării acestor ședințe timp de patru ani, obligație înscrisă în Regulamentul Consiliului Local.
Niciun consilier local de după 2004 nu și-a depus raportul anual de activitate obligatoriu conform legii. Consilierii USR Râșnov au fost primii care au respectat legea depunând acest raport de activitate. Ceilalți consilieri locali au preluat exemplul.
Lui Horia Motrescu îi plac provocările
Cei care au urmărit activitatea de consilier local a lui Horia Motrescu știu că nu se ferește de nicio problemă a orașului și pentru fiecare caută soluții. Nu contează cât de complicată este problema, el nu acceptă “nu se poate”. Totodată, este răbdător și constructiv, caracteristica sa evidentă fiind seriozitatea.
”Am fost mereu dispus la dialog și consider că am făcut tot ce se putea din opoziție pentru a-mi exercita atribuțiile de consilier local. Nu m-am ascuns patru ani și nu am ridicat mâna aiurea la ședințele de Consiliu Local. Dimpotrivă, în acești 4 ani, am căutat soluții la problemele mari ale orașului. Nu m-a interesat să fac show, nu-mi plac vorbele goale. Pentru fiecare problemă am apelat la specialiști din domeniu, așa cum e corect. Pentru că nimeni nu le știe pe toate.”
Horia este singurul consilier local care s-a implicat în problema apei potabile din Râșnov. Și-a asumat un proces în instanță cu DSP Brașov, proces câștigat în faza de apel. A demonstrat că apa nu este dezinfectată corespunzător, că autoritățile din Râșnov mint și a insistat să fie instalată o stație nouă de dezinfecție, cea care funcționează astăzi. Nu era o problemă izolată, ci era afectată toată populația din localitate. Inclusiv buletinul de analiză cu apă prelevată chiar de la domiciliul primarului Butnariu a arătat că apa e infestată cu bacterii coliforme, E-coli și enterococi intestinali. În urma procesului dintre reprezentantul USR Râșnov și DSP Brașov, s-au obținut buletinele de analiză din toate localitățile din județ, astfel instituțiile din Brașov s-au activat.
Horia Motrescu se pregătește de preluarea atribuțiilor de primar
După data de 9 iunie, Horia Motrescu s-a întâlnit cu o bună parte din reprezentanții primilor 20 de contribuabili la bugetul orașului Râșnov, a inițiat dialoguri cu reprezentanții mai multor instituții publice, structuri asociative și cu o parte din consilierii din noul legislativ local.
”Am inițiat consultări în format restrâns cu cetățeni și operatori interesați de turismul din orașul nostru. Paradoxal sau nu, deși de 12 ani suntem o stațiune turistică de interes național, noi nu avem încă o strategie pentru turism. Va trebui să avem în vedere și o platformă de turism în care să prezentăm oferta noastra turistică completă, de la cazare la trasee de escaladă. M-am întâlnit, de asemenea, și cu factorii de decizie de la nivel sportiv din Râșnov. Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu președinții de asociații de proprietari, cu directorii de școli și grădinițe și cu organizatorii de evenimente culturale. Scopul acestor întâlniri este de a cunoaște problemele, mă interesează observațiile pe care plătitorii de taxe și impozite le au vizavi de Primăria Râșnov, instituție pe care mi-aș dori s-o vadă de acum ca pe un partener. Intenția mea este să construim bugetul pentru anul viitor ținând cont și de nevoile pe care le identificăm în aceste dezbateri.” a detaliat Horia Motrescu.
Prioritățile primului mandat al primarului USR
Primarul Motrescu spune că prioritățile sunt cele anunțate în campania electorală și vizează în primul rând infrastructura edilitară și rutieră.
“Sunt prea multe străzi neintabulate. Vom expropria astfel încât să ne putem ocupa de străzi; vizez în primul rând cartierul Primăverii. Nu mai putem continua să așteptăm decenii pentru cedarea unei bucăți din drumul către oraș.
Infrastructura educațională va fi o altă prioritate a administrației conduse de mine, iar râșnovenii vor vedea asta în construcția bugetului pentru anul viitor. Primăria Râșnov va anunța intenția de a achiziționa teren pentru un complex educațional, urmând ca apoi să urmăm procedurile legale. Din păcate, pentru că vechea administrație nu a achiziționat teren din timp, prețurile au crescut și vor continua să crească. Cu cât vom aștepta mai mult, cu atât ne va costa mai mult.”
(*Articol al USR Brașov)
Fii primul care comentează