
Noua grădiniță de pe strada I.V. Socec din Brașov va mai avea de așteptat până să intre în etapa construirii. Contractul de lucrări, în valoare de peste 15 milioane de lei, a fost semnat la începutul anului trecut, iar în urma investigațiilor geologice realizate în luna martie a anului trecut, constructorul a descoperit că specialiștii care au făcut în anul 2022 un studiu geotehnic nu au stabilit cu precizie structura solului, astfel că soluția tehnică inițială stabilită de proiectanții construcției nu mai poate fi respectată.
Pentru a se rezolva această problemă, Primăria Brașov a lansat o licitație pentru realizarea unor lucrări suplimentare, a căror valoare este estimată la 4.286.981 lei (fără TVA). În principal, se vor realiza lucrări suplimentare de excavare și de consolidare a terenului, astfel încât, în timp, acesta să „nu cedeze” sub greutatea construcției.
Lucrările suplimentare vor dura 65 de zile, după care se va putea trece la edificarea noii construcții.
Moloz până la adâncimea de 4 metri
Mai exact, în urmă cu doi ani, în studiul geotehnic care a stat la baza Studiului de fezabilitate, se arăta că solul permite construirea grădiniței fără a fi nevoie de consolidări suplimentare. Datele au fost contrazise printr-un alt studiu geotehnic, realizat la începutul anului trecut, când a fost descoperită o structură a solului complet diferită de cea anunțată anterior. Astfel, conform noului studiu, până la o adâncime de aproximativ 4 metri, erau umpluturi resturi de materiale de construcții. Sub stratul de moloz a fost descoperit un strat de argilă, improprie pentru fundarea directă a construcției.
„Riscurile asociate fundării construcției pe astfel de terenuri sunt reprezentate de tasări absolute incontrolabil şi inacceptabil de mari ale clădirii, tasări diferențiate mari, toate acestea cu impact direct asupra rezistenței, stabilității și siguranței în exploatare a construcției. Practic, terenul la cota de fundare necesară pentru construcția propusă iniţial nu are capacitate portantă pentru a putea constitui teren de fundare”, au apreciat specialiștii care au realizat studiul geotehnic în luna martie a anului trecut.
Va fi realizat un subsol cu adăpost civil
În primă fază, prin Studiul de fezabilitate (SF) era propusă realizarea unui demisol parțial, cu fundații de tip tălpi / grinzi de fundare. Între-timp, însă, întrucât la proiectarea în faza DTAC s-a constat faptul că terenul în amplasament nu poate constitui teren bun de fundare decât sub adâncimi de cca. 4-5 m, au fost analizate mai multe soluții posibile.
Soluția aleasă și decisă de Beneficiar a fost aceea de extindere a demisolului parţial propus prin SF la un subsol general, sub întreaga construcție supraterană, fundarea întregii construcții pe un teren îmbunătățit printr-un blocaj de piatră și pernă de umpluturi controlate, iar funcțiunea zonei de subsol adăpost ALA (adăpost civil).
Fii primul care comentează