
Noul Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase va intra, în sfârșit, în etapa proiectării și execuției lucrărilor de construcție. Contractul cu constructorul va fi semnat în perioada următoare și, pentru început, finanțarea va fi asigurată de la bugetul local al municipiului Brașov.
Licitația pentru realizarea noului spital a fost lansată încă din anul 2023, însă procedura a fost prelungită din cauza lipsei ofertelor. După mai multe prelungiri ale termenului de depunere a ofertelor, la începutul lunii decembrie a anului 2023 s-au înscris în competiție 5 constructori.
Evaluarea ofertelor s-a încheiat în în luna noiembrie a anului trecut, însă rezultatul a fost contestat, astfel că nu a putut fi semnat contractul. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) s-a pronunțat asupra acestei spețe în 11 februarie, reprezentanții Primăriei Brașov afirmând că a fost emisă o decizie care îi este favorabilă. În aceste condiții, primarul Brașovului, George Scripcaru a anunțat că în perioada următoare va fi semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor.
Licitația pentru proiectarea și construirea noului Spital de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase Brașov a fost câștigată de Asocierea Ubitech Construcții SRL (lider), Conim Partners, Mithras Build, Leviatan Design, Copraag Entrepreneur.
Este așteptată și o decizie a Guvernului
Având în vedere că, în primă fază, se vor realiza serviciile de proiectare, mai puțin costisitoare, finanțarea va fi asigurată de la bugetul local, iar, în paralel, municipalitatea brașoveană va face demersuri pentru asigurarea resurselor financiare de către Guvernul României.
„Am demarat procedurile ca la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor, poate la prima rectificare sau în perioada următoare, să fie introduse credite de angajament la nivelul bugetului de stat cu referire la grantul de un miliard de Euro, accesat de România la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru capitolul de sănătate. Din acest grant ar urma să se finanțeze spitalul de la Brașov. De asemenea, din această sursă urmează să recuperăm și sumele plătite de la bugetul local până la acel moment”, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru.
În bugetul local al municipiului Brașov pe anul 2025 este prevăzută, pentru început, suma de 1.001.000 lei pentru proiectul noului Spital Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase.
Inițial, spitalul ar fi trebuit să se construiască prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă a fost retras de lista proiectelor cu finanțare nerambursabile, pentru că exista să nu fie respectat termenul de finalizare a proiectului (vara anului 2026). Ulterior, Ministerul Sănătății a anunțat că finanțarea va fi asigurată dintr-un credit obținut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De altfel, în toamna anului trecut, la Brașov, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declarat: „Probabil că la sfârșitul acestui an sau în luna ianuarie a anului viitor vor putea fi semnate primele contracte cu beneficiarii pentru finanțare”, lucru care nu s-a întâmplat.
Investiția se ridică la 438.624.196 lei
Conform primarului Brașovului, valoarea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor se ridică la 438.624.196 lei.
Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului.
Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.
Spitalul va avea un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Proiectul include și amenajarea a 276 locuri de parcare (79 la nivelul parcajului subteran și 197 la sol) și a 12.313,5 m.p. de zone verzi.
Fii primul care comentează