Acceleratorul de particule pentru tratarea bolnavilor de cancer la Spitalul Județean Brașov rămâne la capitolul „promisiuni pentru viitor”

Brașovul este unul dintre puținele județe mari din România care, într-un spital public, nu are un accelerator de particule pentru tratarea pacienților cu afecțiuni oncologice. Despre dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov cu un astfel de dispozitiv se vorbește de mulți ani, a fost găsit și locul în care să fie instalat, respectiv Pavilionul Astra, au venit și specialiștii Ministerului Sănătății, pentru a vedea amplasamentul și a face calcule privind costul realizării unui bunker, au fost făcute promisiuni, dar, de cele mai multe ori, autoritățile brașovene au auzit același lucru: „anul viitor”.

2017 a adus și el în spațiul public anunțuri prin care se spunea că în 2018 Brașovul va primi un accelerator. Ba mai mult, unii parlamentari de Brașov au și depus amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2018, prin care solicitau sume pentru punerea în funcțiune a acceleratorului, dar aceste amendamente au fost respinse.

Există și o explicație: Brașovul nu va primi acceleratorul de particule care ar ajuta enorm la tratarea bolnavilor de cancer nici în acest an.

Astfel, prin comunicatul  de presă prin care anunța semnarea contractului cu Banca Mondială și faptul că 34 de spitale din țară și din Capitală vor fi dotate cu 14 dispozitive Computer Tomograf ,  24 de RMN-uri (unul pentru Spitalul Județean Brașov) și 21 de sisteme informatice PACS (tehnologie medicală de imagistică utilizată pentru stocarea, recuperarea, prezentarea și partajarea imaginilor produse prin radiografie, scanare CT, RMN) – dintre care unul pentru Spitalul Județean Brașov, Ministerul Sănătății a prezentat și planul de investiții pe anul 2018.

În ceea ce privește aparatele de radioterapie, ministerul a anunțat că sunt în diverse stadii procedurile pentru achiziționarea a opt dispozitive, nici unul pentru Brașov. 

Iată cum arată planul de investiții al Ministerului Sănătății pe acest an:

  • Contracte în derulare: dotarea cu  echipamente de radioterapie a  5 centre din țară (Spitalului Județean Constanta, Spitalului Județean Galați, Spitalului Județean Maramureș, Institutul Oncologic București și Spitalul Universitar de Urgență Elias, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie.
  • Contracte în curs de semnare: semnarea contractului  pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a altor 3 centre din țară, aflate astăzi în proces de contractare a echipamentelor. Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Județean Craiova și Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuță Cluj Napoca, pentru care vor fi semnate contractele în luna ianuarie. 

De altfel, și surse din administrația județeană brașoveană au dat de înțeles că șansele ca Brașovul să primească acceleratorul în acest an sunt aproape nule.

3 Comentarii

  1. Binenteles ca promisiunea lasa de dorit, daca PSD a promis in campanie un spital barosan ca in vest, si nu onoreaza.
    Despre acceleratoarele de particule, a promis Ceausescu si a avut o tentativa abandonata de a construi in Brasov un accelerator de particule pe str. Dupa Ziduri similar cu cel de la Institutul de Fizica Atomica Magurele – Bucuresti, ca de asta au construit o centrala pe Dupa Ziduri pentru a pune generatoarele si a montat o teava de ciment circuit pentru accelerare particule prin niste tunele din catacombe, folosind abuziv o parte din catacombele de pe Dupa Ziduri, tunelele din cauza au o portiune ingusta de mers taras deasupra acelei conducte si unele portiuni inchise cu ziduri de piatra si boltari. Nu numai primarul vroia schimbari majore in subteranul de pe Dupa Ziduri.
    Centrala de unde pornesc conductele din catacombe si niste tevi verticale in forma de „J” la suprafata era construita peste una din accesele in catacombe. Catacombele fiind construite in 1940 si centralele in 1970. Acceleratorul de particule ar fi apartinut de Institutul de Cercetari Electronice care a avut sediu pe Str. Ion Ratiu

  2. Da! Ma indoiesc sa termine in Brasov asa o lucrare mareata, ca daca in Brasov nu au fost in stare guvernantii sa faca aeroport care e strictul necesar, sau autostrada Brasov-Comarnic pe care Ponta a incercat sa o faca dar l-a impiedicat DNA din cauza ca Basescu i-a facut plangere si americanii cu bazele NATO.
    In schimb in Romania un al doilea accelerator de particule dupa cel de la Magurele va fi in Salina Slanic din Slanic Prahova dupa ce se va sapa o sala uriasa noua numita Mina Laguna cu denumire de la “Large Aparatus whick studying Grand Unifications and Neutrino Atomical” poate, la 300 metri adancime, acolo vor fi amplasate butii imense din metal rar si aparatura sofisticata ca la Magurele si inca mai multa. Bugetul proiectului va fi ajutat si din exploatarea sarii deoarece filonul de sare e adanc de 400m.

  3. Stiu cu problemele de la Brasov.
    Am auzit si de proiectul “Laguna” la salina Slanic. Se va mai construi o mina noua sub mina Unirea cu acces separat din tunelul tirbuson care ofera acces cu microbuzul va fi un tunel descendent ce va duce la mina Laguna. Mina Laguna nu va fi deschisa publicului dupa ce va fi gata deoarece va fi locatia acelui accelerator de particule si va avea acces numai personalul autorizat ca si la bunkerul de la Institutul de Fizica Atomica Magurele. Sala uriasa va fi construita de muncitori pakistanezi sau srilankezi sau orice emigranti din tarile subdezvoltate ca mana de lucru ieftina. Intr-adevar o parte din costuri vor fi acoperite din exploatarea sarii. Constructia aparaturii va fi finantata nu numai de fonduri europene ci si de americani si chinezi si japonezi. Sala uriasa noua va avea forma dreptunghiulara lata si va avea profil trapezoidal cu 4 muchii si va oferi un spatiu imens pentru aparatura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.