Clădirea Colegiului de Informatică „Grigore Moisil“, aflată acum în șantier pentru eficientizare energetică are șanse reduse să fie repusă în funcțiune în semestrul al doilea al acestui an școlar, din cauza unor întârzieri apărute în graficul de lucru. Aceste întârzieri au apărut la partea de termoizolare și refacere a exterioarelor, din cauza frigului, care nu a permis realizarea unor lucări, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
Lucrările pentru medorenizare și eficientizare energetică a clădirii Colegiului de Informatică „Grigore Moisil“ fac parte dintr-un proiect mai amplu, în care este inclusă și Școala gimnazială nr. 4 din Răcădău, ambele aflate acum în șantier. Pentru cele două unități de învățământ, Primăria Brașov a obținut o finanțare, prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. La Școala gimnazială nr. 4 nu există probleme din punct de vedere al respectării graficului de lucrări, lucrările fiind programate să se finalizeze chiar în această lună. Acest lucru înseamnă că din semestrul al doilea al acestui an școlar, elevii vor putea reveni în clădirea proaspăt modernizată.
Șantierul la Colegiul de Informatică ar trebui închis în ianuarie. Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse
La Colegiul de Informatică, lucrările au început în iulie 2018 și ar trebui să fie gata în ianuarie 2019. Există însă unele întârzieri la lucrările la fațade, din cauza condițiilor meteo care nu au permis intervențiile, conform graficului. Astfel, dacă la corpul A (corpul dinspre stradă), lucrările la fațade sînt finalizate în proporție de 90%, la corpul B, acestea nici nu au început.
„Până acum, cu excepția fațadelor, lucrările au avansat bine, însă în situația în care, condițiile meteorologice nu vor permite continuarea intervențiilor la exterior, vom încerca să obținem o prelungire a acordului de finanțare, care se finalizează la începutul anului viitor“, a declarat Sorin Toarcea.
Eficientizări energetice cu fonduri elvețiene
Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ și Școala gimnazială nr. 4 au intrat în șantier în acest an. Lucrările la cele două clădiri vizează, printre altele, izolarea cu vată bazaltică a faţadelor, finisaje cu plăci ceramice, aplicare de vopsea izolatoare la interior, înlocuirea ferestrelor cu tîmplărie cu două rânduri de geam low-e+Ar, iluminat interior prin tehnologie LED, izolarea teraselor, branşarea la sistemul centralizat de încălzire şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu energie electrică, termică şi apă. Prin aceste renovări cu tehnologii inteligente se urmăreşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 126 de tone pe an, precum şi economii la energia consumată pentru încălzire, cu 39% faţă de valorile înregistrate în prezent şi cu 29,4% la energia electrică. De altfel, cele două şcoli au fost propuse pentru acest program tocmai prin prisma eficienţei energetice foarte scăzute, pe care o au în prezent, Colegiul de Informatică fiind unitatea de învăţămînt din Braşov cu cele mai mari facturi la energie. Lucrările costă 9,05 milioane lei.
Fii primul care comentează