Deputatul USR Brașov, Tudor Benga consideră că o posibilă colaborare a USR cu PNL depinde foarte mult de modul în care este gestionat proiectul aeroportului care, după ce licitația privind construirea terminalului a fost contestată, a ajuns într-o fază critică.
„Anunțasem încă de data trecută că evoluția viitoare a proiectului depinde de modul în care se derulează procedura de atribuire a contractului pentru proiectarea și construirea terminalului. Temerea noastră s-a adeverit, licitația a fost contestată de două firme. Din păcate, cele două contestații confirmă că sunt unele probleme cu caietul de sarcini, pentru că, dacă acesta era infailibil, se limita semnificativ marja de contestare. Acum rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare, care va fi decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor și dacă se va ajunge în instanță. În funcție de această evoluție, este posibil, din păcate, ca aeroportul să fie gata în anul 2022 sau chiar 2023. Cred că proiectul aeroportului a ajuns într-o fază critică și este nevoie de mai multă transparență în ceea ce privește această investiție”, a declarat Benga.
În viziunea deputatului USR Brașov, o abordare transparentă din partea Consiliului Județean în ceea ce privește proiectul aeroportului este cu atât mai necesară cu cât președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat după alegerile din 26 mai că speră într-o colaborare viitoare cu partidul care a câștigat alegerile în județul Brașov: „Am luat act de declarația președintelui Consiliului Județean Brașov. De-a lungul timpului, noi am încercat să fim constructivi, iar când s-a pus problema sprijinirii acestui proiect, în special la nivel parlamentar, noi am făcu-o. Dacă președintele Consiliului Județean speră într-o colaborare cu USR, cred că ar trebui să facă trei pași în ceea ce privește proiectul aeroportului”.
Un prim pas este organizarea unor întâlniri trimestriale, atât cu factorii politici, dar și cu specialiști, reprezentanți ai societății civile sau alți factori interesați: „Aceste întâlniri ar trebui anunțate cu două săptămâni înainte. În cadrul acestor întâlniri, ar trebui să se prezinte stadiul proiectului, ce pași s-au făcut și care sunt următoarele etape”.
Un an doilea pas pe care deputatul Tudor Benga i-l solicită președintelui Consiliului Județean să îl facă este să permită accesul la documentația proiectului: „Se discută de licitația pentru operare, de concesiune, de studii de faună. Am ajuns într-o etapă în care, dacă dosarul stă închis într-o cameră și aflăm doar ce Consiliul Județean dorește, riscăm să intrăm într-un blocaj administrativ și politic”, a argumentat deputatul USR Brașov.
Un al treilea pas așteptat de Tudor Benga de la președintele Consiliului Județean Brașov este prezentarea graficului de implementare a proiectului. „La Consiliul Județean, trebuie să fie o hartă a managementului proiectului. Ar trebui ca administrația județeană să publice toate etapele, de la stadiul lucrărilor, la procedurile birocratice. Nu avem termene pentru turnul de control și nici nu știm cât timp este necesar pentru avizare. Nu se poate ca cineva să spună că poate fi gata în 2020, altcineva că în 2022 sau 2023”, a mai afirmat deputatul USR Brașov, Tudor Benga.
Fii primul care comentează