În perioada 3-4 august, Poiana Brașov va fi gazdă pentru câteva mii de sportivi, amatori și profesioniști, din peste 20 de țări, care vor participa la cea mai importantă cursă cu obstacole din lume, Spartan Race, etapa din România.
Ca și anul trecut, competiția din Brașov este una dintre cele patru competiții din zona central-europeană din categoria Spartan Trifecta Weekend, ce permite sportivilor să participe la toate cele trei curse, Sprint, Super și Beast, iar în felul acesta să primească recunoașterea maximă a capacității de a își depăși limitele.
Aflată la ediția a doua, după ce în anul 2018 au fost aproape 2.600 de participanți, ediția din acest an aduce participanții străini din țările UE, dar de pe alte continente, respectiv: Statele Unite, Israel, Rusia, Turcia, Ucraina, Armenia, Oman, Kuweit, Emiratele Arabe Unite. Față de anul trecut, când majoritatea participanților erau străini, anul acesta mai mult de jumătate sunt din România, spun organizatorii.
Evenimentul este organizat de Spartan Race România, în parteneriat cu Primaria Brasov şi Asociaţia de Turism Poiana Braşov. Concursul se desfăşoara pe trasee special amenajate pe domeniul schiabil Poiana Brasov şi pe potecile turistice din Masivul Postavarul. De altfel, acesta este şi motivul pentru care şeful Serviciului Salvamont Braşov, Sorin Păltânea a ţinut ieri să facă un apel public la braşvoenii şi la turişti care se vor afla în zonă în zilele desfăşurării Spartan Race, „să le permită sportivilor să treacă primii prin poteci“.
Ca și anul trecut, vor fi organizate cele trei curse de bază Spartan:
- Sprint, în data de 3 august – cu lungime de peste 5 kilometri și minim 20 de obstacole;
- Super, în data de 3 august – cu lungime de peste 13 kilometri și minim 25 de obstacole;
- Beast, în data de 4 august – cu lungime de peste 20 kilometri și minim 30 de obstacole. Toate cusele se desfășoară pe trasee cu teren accidentat, ce trebuie parcurse pe jos de către participanţi.
La acestea se adaugă cursa pentru copii, cu o lungime de la 500 de m până la 2 km, cu cel puțin 10 obstacole pe traseu.
Participanţii pornesc în valuri, câte 250 de persoane, la interval de 30 de minute. Participarea poate fi individuală, la diferitele categorii, sau pe echipe: Elită, Grupă de vârstă, Training Grupuri şi Open.
La Finish fiecare participant primeşte un tricou şi o medalie de Finisher. Pe lângă fiecare medalie va primi şi o parte (treime) din medalia Trifecta, iar după colectarea celor trei părţi, ce vor fi montate într-o ramă specială, va rezulta o medalie Trifecta întreagă. Cei mai rapizi din toate categoriile vor fi premiați în bani, vouchere şi diferite cadouri de la sponsori.
Înscrierile se mai pot face până în data de 28 iulie, pe pagina www.spartan-race.ro. Preţul înscrierii variază între 292 și 370 de lei, în funcţie de cursa aleasă, și 800 de lei pentru cei care participă la Trifecta (adică la toate cele trei curse, în acest weekend). La curse, fără Trifecta, doritorii se pot înscrie și în ziua cursei, prețurile fiind între 395 de lei și 488 de lei. Membrii Training Groupurilor (grupuri spartane de antrenament, un fel de club al participanților la Spartan Race) beneficiază de reduceri între 10-30% din preţul de bază.
Ce este Spartan Race ?
Misiunea Spartan este de a scoate participanţii din zona lor de confort, de a motiva să-şi depăşească propriile limite mentale şi fizice prin depăşirea obstacolelor întâmpinate pe un traseu accidentat, într-o ambianţă naturală.
Ca şi în viaţa noastră de zi cu zi, ne lovim de situaţii neprevăzute, pe care trebuie să fim capabili să le depăşim ca să putem evolua în direcţia dorită. O caracteristică aparte a competiției Spartan este faptul că traseul și probele nu sunt dezvăluite dinainte; participanții cunosc doar lungimea aproximativă a cursei și numărul aproximativ al obstacolelor – de aici provine și bine-cunoscutul slogan a competiției: „Vei ști la linia de sosire!“
Obstacolele depășite se cunosc numai după ce sportivii trec linia de sosire, epuizați dar satisfăcuți, pentru a se alătura zecilor de mii de participanți din toată lumea, care pot să afirme: „Am făcut-o!“
Stilul de viaţă şi spiritul Spartan este urmat de milioane de pasionaţi din mai mult de 40 de ţări ale lumii, unde se organizează evenimente, şi spartanii îşi desfăşoară activităţile lor în comunităţi speciale, denumite „Spartan Training Groups“ . În România sunt 17 astfel de grupuri, ai căror membri se antrenează împreună săptămânal şi îşi dedică timp şi energie pentru a trăi sănătos, cu scopuri bine definite în viaţă.
Fii primul care comentează