Prodecanul Facultății de Teologie, care declarase că „dacă un viol se soldează cu sarcină, poate i-a plăcut“, revine și nuanțează „științific“: „A fost constrânsă să consimtă fiziologic“

Invitat la Radio Trinitas, post care a parține Patriarhiei Române, preotul Vasile Răduca – prodecan al Facultății de Teologie din București a făcut declarații care au stârnit mari controverse ieri. 



El a afirmat că, dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol este posibil să-i fi plăcut, potrivit paginademedia.ro. Declaraţiile lui au stârnit indignare până şi în rândul Bisericii Ortodoxe Române.

 „Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog sa reţineţi, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimţit şi care ţi-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de aşa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se şi întâlnească şi să fie fertilizat oul. Aşa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată şi nu este acceptată de Biserică“ a declarat prodecanul Facultăţii de Teologie, în emisiunea ce a fost difuzată pe 27 mai, la Radio Trinitas şi reclamată de mai mulţi ascultători. 

În aceeași emisiune, preotul a declarat că sexul cu prezervativ este „masturbare”.



După tot scandalul creat, prodecanul Facultății de Teologie vine cu un punct de vedere transmis Hotnews își nuanțează spunele: 

Preotul susține, că știe că cercetătorii în domeniul medical consideră că, în cele mai multe cazuri, violarea unei femei nu se soldează automat și cu rămânerea gravidă a acesteia, iar victima are la dispoziție câteva ore în care ar putea ajunge la un centru medical specializat, unde primește îngrijiri igienice speciale (sau poate face ea însăși acest lucru), încât violul să nu se soldeze cu o sarcină, însă „aceste aspecte țin și de educația primită„. „Dacă o femeie rămâne însărcinată în urma unui viol, este vorba mai degrabă de un viol la care aceasta a fost constrânsă să consimtă din punct de vedere fiziologic“, mai afirmă preotul. 

În ciuda declarațiilor, sancțiunile nu sunt prea usturătoare. CNA a sancţionat postul Trinitas cu somaţie, în timp ce Patriarhia s-a delimitat ferm de afirmaţiile făcute de preotul Răduca, adăugând ca acesta nu va mai fi invitat la postul de radio.  



Vasile Răduca, cel care a dat controversatele declaraţii despre sarcina de după un viol, este şef de promoţie la Institutul Teologic, cu doctorat făcut în străinătate, decorat de două ori de Patriarhul Daniel. Culmea, este şi membru al Comisiei de Bioetică a Fundaţiei ,,Academia Medicală”. Şi totuşi, în ciuda pretinselor studii, omul pare să nu fi ieşit din Evul Mediu

1 Comentariu

  1. Sincer, in ceea ce privește ideea ca o sarcina ca urmare a unui viol sa fie curmata prin avort, opinia preotului mi se pare justa.

    Nimeni, dar absolut nimeni si sub nici un motiv nu are dreptul sa curme viata unui prunc nevinovat.

    Mai degraba ar trebui tras la raapundere violatorul in sensul de a fi obligarpt sa plateaaca oensie de întreținere, ca sa înțeleagă ca este vorba despre copilil lui si are niște obligații.
    De ce sa il bagi in pușcărie pe violator, cand poti sa il pui obligatoriu la plata si sa il monitorizezi?
    I se poate stabili domiciliu fortat, interdictie de a parasi o anumita localitate, munca forțată etc. Sunt si alte metode de „punere la punct”, mai elegante si mai utile decat pușcăria.
    Din puscarie iese si comite alte violuri si poate sa rezulte omorarea altor prunci nevinovati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.