Codul audiovizualului stabileşte la art. 69, alin. (1) următoarele: “În programele de ştiri radiodifuzorii trebuie să asigure o prezentare echilibrată a reprezentanţilor puterii şi opoziţiei, ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare, de importanţa temelor aflate în dezbatere şi, după caz, de reprezentarea partidelor la nivel local”.
Acelaşi cod stabileşte, la art. 40, art. 1: “În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”
* somaţie publică postului Realitatea Plus, deoarece în cadrul emisiunii “Realitatea sportivă” din 12.07.2020 nu au fost respectate prevederile art. 85 alin. (4) din Legea audiovizualului, conform cărora “indiferent de alcătuirea şi desfăşurarea evenimentului de interes general, durata extrasului nu va putea depăşi 90 de secunde”;
* somaţie publică postului România TV pentru încălcarea art. 30 din Codul audiovizualului în cadrul ediţiei din data de 05.07.2020 a emisiunii “România te Vede”.
Fii primul care comentează