VIDEO. Doi studenţi francezi echipaţi necorespunzător, recuperaţi din Piatra Craiului. Salvamontist: „Nu ştiu cum au rămas în viaţă, la ce risc s-au expus”

Doi tineri francezi, de 26 respectiv 28 de ani, au fost recuperaţi ieri din Piatra Craiului, după ce au pierdut poteca şi au sunat la numărul de urgenţă 112. Operaţiunea de recuperare a fost una dificilă, dată fiind locaţia unde cei doi studenţi au ajuns, dar şi faptul că ei erau echipaţi necorespunzător. 

„Am primit iniţial un apel prin numărul de urgenţă că două persoane de origine franceză au pierdut poteca, la Brâna Caprelor, care pleacă spre creastă și au rămas blocate într-un perete. După două apeluri directe am primit date GSP şi poze direct din zonă şi am constatat că aceasta va fi o acţiune ce necesită mare atenţie, pentru că cei doi se pot dezechilibra în orice moment şi pot cădea într-o prăpastie”, a explicat Ciprian Lolu, de la Salvamont Zărneşti, unul dintre cei care au participat la operaţiunea de recuperare. 

În acest caz s-a acţionat cu două echipe: una de „prim răspuns, în forţă” şi una în aşteptare care primea toate informaţiile de la prima echipă. Din fericire ei doi tineri au fost găsiţi relativ repede. Salvamontiştii spun însă că tinerii erau destul de șocați, mai ales că echipamentul lor era unul unul simplist. 

„Aveau adidași de asfalt, nu aveam căşti, nu aveau hamuri”, a explicat Ciprian Lolu.

„Operaţiunea de recuperare a fost una solicitantă pentru că zona e una friabilă şi a trebuit să găsim o zonă cu acces simplu, să nu fie nici cu căderi de pietre. Au avut nevoie de trei lansări de vreo 60 de metri şi apoi coborâre pe potecă”, a mai explicat reprezentantul Salvamont Zărneşti. 

Acesta a amintit că Piatra Craiului este „un adevărat hibrid şi din păcate mulţi vor să greşească poteca intenţionat, în dorinţa de a explora, ceea ce poate costa viaţa, în final. În cazul celor doi studenţi francezi, nu ştiu cum au rămas în viaţă, la ce grad de risc s-au expus, au avut mare noroc. În cazuri ca cel de faţă se lasă cel puţin cu un accident”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.