În perioada 26 și 29 august, la Brașov a avut loc Festivalul Amural, un eveniment cofinanțat de Primăria Brașov. Au fost expoziții de stradă, concerte în aer liber, dar a fost redeschis și Brașov Underground Museum BUM (din catacombele de După Ziduri) și chiar şi o expoziție în Cinematograful Popular, care, oficial, este în șantier. Reparațiile capitale par a fi terminate, însă nu a fost făcută recepția lucrărilor, astfel că obiectivul nu are cum să dețină autorizațiile necesare găzduirii unor evenimente. Având în vedere experienţa BUM, în urma căruia nimeni din primărie nu poate spune exact pe baza cărui document legal a intrat Asociaţia Amural în catacombe pentru organizarea unei expoziţii şi cine a dat cheia acelui spaţiu, am întrebat Primăria Braşov şi despre utilizarea, pe parcursul festivalului de weekend, atât a spaţiului subteran de După Ziduri, cât şi a Cinematografului Popular.
Un răspuns clar ori nu există, ori nimeni nu vrea să îl dea, cei doi viceprimari ai Brașovului preferând să continue ping-pong-ul între USRPLUS şi PNL. Situaţie care pare că îi satisface pe ambii.
Reprezentanții Asociației Amural, organizatorul festivalului, au scris pe rețelele de socializare că au „inaugurat simbolic” cinematograful, numai că și în acest caz este o enigmă cum au ajuns cheile la ei. Cel puțin la concluzia asta ajungem după ce am primit răspunsurile de la cei doi viceprimari ai Brașovului, pentru că nici unul nu a dat cheile și nu știe cum şi în ce condiţii a fost deschis cinematograful.
Flavia Boghiu: „Sebastian Rusu este în măsură să răspundă”
Viceprimarul Flavia Boghiu, răspunzătoare de proiectele culturale cofinanţate de primărie – deci inclusiv de relaţia cu Asociaţia Amural, a făcut imediat trimiterea la colegul său, viceprimarul Sebastian Rusu, spunând că el este răspunzător de patrimoniu.
„Administrarea patrimoniului (Serviciul Public Administrare Patrimoniu şi Urbanism Comercial – SAPUC, n.n) este în administrarea domnului viceprimar Sebastian Rusu. Cred că este mult mai în măsură să vă răspundă la întrebările astea. Nu aș vrea să vorbesc în numele dumnealui”, a spus Flavia Boghiu.
Viceprimarul USRPLUS a continuat spunând că nici partea de investiţii nu se află în coordonarea sa – asta în ciuda faptului că în trecut nu a avut nicio problemă să vorbească despre proiectul de reabilitare a fostului Cinema Popular.
„La fel, cu Serviciul Investiții și legat de recepția amplasamentului, nu pot să răspund în numele dumnealui. Eu, ce pot să vă spun, este că gestionez partea de finanțare a evenimentelor culturale, adică ceea ce ține de contactul cu operatorul de cultură, de activitățile care se desfășoară. Acestea sunt în atribuțiile mele. În ceea ce privește ocuparea domeniului public, administrarea patrimoniului, dreptul de liberă trecere, țin de atribuțiile domnului viceprimar. El este în măsură să vă răspundă”, a mai declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Sebastian Rusu: „Flavia Boghiu ar trebui să știe”
Viceprimarul la care ne-a trimis Flavia Boghiu, Sebastian Rusu, a „adâncit misterul” cheilor de la Popular, afirmând că nu știe cum a intrat Amural la Cinema Popular. Ba mai mult, a ripostat cu o „înțepătură”, sugerând că viceprimarul USRPLUS ar trebui să aibă răspunsul, mai ales că „la ea în birou stau toată ziua cei de la Amural”.
„La Popular nu sunt recepționate lucrările, constructorul este cel care are în posesie cheile și către care Primăria a predat amplasamentul. Muzeul BUM a fost deschis (în timpul festivalului, n.n) în baza parteneriatului cu Primăria pentru acest eveniment, pe câteva zile ca și celelalte locații (turnurile, n.n). Amural are un contract pe finanțarea obținută de la Primărie, au avut contract pe acest eveniment. La Popular probabil s-au înțeles cu constructorul în baza contractului… Nu știu cum au făcut ca nu m-a întrebat nimeni pe mine”, a precizat viceprimarul Sebastian Rusu.
Trăiască transparenţa şi toate (sub)înţelescurile ei!
Fii primul care comentează