Lucrările la piața din zona Modarom, programate pentru 2020. Va fi o „incizie” asupra vegetației din fața Prefecturii, iar zona va fi amenajată și pentru protestatari

Proiectul de reamenajare și transformare a zonei Modarom-Star în zonă pietonală, cu o piață care să mărginească Bulevardul Eroilor a primit miercuri avizul Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și al Comisiei de Circulaţie a municipiului, în forma propusă de proiectant, firma de arhitectură JB Architecture (JBA).

„A fost ultimul aviz important pe care a trebuit să-l obținem, în afara celui de mediu, care nu credem că va crea probleme”, a declarat după ședință  arhitectul Johannes Bertleff, proiectant, fost președinte al Ordinului Arhitecților Brașov și cel care a prezentat astăzi proiectul Comisiei de Circulație. Acesta a anunțat că în scurt timp va fi pregătită și  documentația finală și va preda municipalității Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) care echivalează cu un studiu de fezabilitate, pentru că oferă valoarea estimată a proiectului. „Ulterior, Primăria Brașov va organiza o nouă licitație pentru proiectul tehnic și lucrările de execuție”,  a continuat proiectantul, care a adăugat că lucrările pot fi etapizate pe spații, iar spațiul principal, noua piață, va intra în execuție după ce se va stabili exact soluția pentru parcarea subterană.

Principala valoare a proiectului: „O zonă în care pietonul este la el acasă”

Potrivi arhitectului, principala valoare a acestui proiect „este că integrează și completează imaginea centrului vechi ca o zonă în care pietonul este la el acasă și creează un spațiu nou, regândit ca un spațiu public, ca o piață în fața Prefecturii, care va fi contrapunctul Pieței Sfatului, un al doilea pol urban la capătul străzii Republicii. Breteaua Eroilor dintre Star și Modarom va fi transformată într-o pădure urbană, cu arbori de talie mai mare, care vor fi plantați gata crescuți, completată cu un șir de arbori pe str. Postăvarului în zona facultății. În rest sunt șlefuiri de detalii care înlesnesc și îmbunătățesc spațiile publice gândite pentru pietoni, însă favorizează și dezvoltarea micilor afaceri din zonă. Mă refer aici la strada Politehnicii și la trotuarul din dreptul Colegiului Unirea, care va fi și el lărgit și amenajat”.  

Proiectul propune o reamenajare a zonei dintre Modarom și Prefectură, inclusiv o parte din străzile Nicolae Bălcescu, Politehnicii și Postăvarului, în sensul creării unei zone pietonale largi, care să contrabalanseze un pol de interes important din oraș – Piața Sfatului, la capătul celălalt al Străzii Republicii. Piața va cuprinde și o fântână arteziană încastrată în paviment, cu coloane de apă, concept care permite utilizarea spațiului și pentru diferite evenimente. Segmentul Bulevardului Eroilor din dreptul Colegiului Național Unirea va fi avea o vegetație abundentă, constituită din copaci de talie medie și mare. Strada Postăvarului va avea de asemenea un aliniament nou de arbori, iar strada Politehnicii este gândită să încurajeze dezvoltarea micilor afaceri ale proprietarilor din zonă, pentru a da viață acestei străzi.

 Clădirea Prefecturii nu va fi „mascată” de brazi 

Proiectul a fost prezentat și în ședința de plen a Consiliului Local Brașov din 1 noiembrie. La momentul respectiv arhitectul Johannes Bertleff a declarat că viitoarea piață din fața Prefecturii va fi amenajată și pentru viața publică. „Nu este de neglijat faptul că aici se întâmplă în mod tradițional luări de poziție ale cetățenilor. Când ieșim în stradă mergem acolo și cred că acest lucrul acesta necesită un spațiu mai potrivit”, a explicat proiectantul.  Tot atunci, el a anunțat că „facem următoarele corecții ale vegetației din fața Prefecturii. Acum este un șir de brazi argintii. Lăsăm doar capetele: în stânga e un pâlc, iar în dreapta un brad înalt. Eliminăm ce e în mijloc. Când devin de talie mare (brazii argintii – n.n.) vor acoperi clădirea și nu dorim acest lucru. Singura «incizie» asupra vegetației este tăierea acestor arbori (din mijloc- n.n.), dar, per total, în piață vor fi mult mai mulți”. 

Vor fi schimbate unele sensuri de circulație

Pe de altă parte, primarul Brașovului, George Scripcaru, a declarat că „este un proiect foarte bun, bine documentat, discutat cu specialiștii și cu cetățenii, care a fost prezentat și Consiliului Local și care va rezolva foarte multe probleme din zonă și va completa imagina și funcționalitatea unui centru istoric pietonal. Soluțiile propuse au fost analizate și prin studiul de trafic pe care noi l-am contractat, există soluții de asigurare a legăturilor prin schimbarea unor sensuri de circulație pe străzile de legătură dintre Bulevardul 15 Noiembrie și Iuliu Maniu, iar la trecerea de pietoni de la teatru a fost propusă instalarea unui semafor care să permită fluidizarea circulației dinspre strada Nicolae Bălcescu. Eu cred că este un proiect necesar și care merită pus în aplicare cât mai curând”.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.