JO 2024: Halterofila Mihaela Cambei, medaliată la Paris, după un joc al nervilor în finala olimpică

La 21 de ani, halterofila Mihaela Cambei a oferit o surpriză grozavă delegației olimpice a României: o medalie de argint la categoria 49 kg. Românca a fost foarte aproape de aur, chinezoaica Hou Zhihui reuşind să obţină primul loc la ultima ridicare. Diferența dintre aur și argint a fost făcută de 1 kg.

Sportiva noastră a trecut de un joc al nervilor în finala olimpică. A intrat la stilul smuls la 89 de kg și a stat atentă la adversare reușind să jongleze cu greutățile în favoarea sa.

A urmat reușita de la 91 de kg. Chinezoiaca Hou a ratat la 93 de kg și a rămas doar cu 89 de kg ridicate. Între timp, Mihaela a intrat hotărâtă pentru o încercare care a dus-o pe primul loc la smuls, 93 de kg. Pe trei la acest stil a fost indianca Saikhom, cu 88 kg.

La aruncat, Mihaela a intrat în concurs la 106 kg. A trecut fără probleme, așa că jocul greutăților a început între adversare.

Chinezoaica a plusat din prima 110 kg. Mihaela a răspuns și ea cu aceeași greutate, indianca a ridicat din a doua 111 kg.

Medaliile s-au decis la ultima încercare

Tailandeza Khambao a ridicat în disperare 112 kg și Mihaela încă nu era sigură de medalie. Astfel, Cambei a intrat din nou în concurs la 112 kg pentru o medalie. Și, cu toate puterile a reușit.

A ratat indianca la 114 kg și apoi a reușit thailandeza să ridice haltera deasupra capului la 114 kg. Chinezoiaca a cerut 117 kg pentru aur. Prima ratată.

Hou a schimbat clasamentul din ultima încercare: a ridicat 117 kg, iar Mihaela Cambei a devenit astfel vicecampioană olimpică.

Bronzul l-a câștigat thailandeza Khambao.

Mihaela Cambei: „Am zis că ori la bal, ori la spital”

„Este concursul vieții mele pentru care m-am antrenat doi ani de zile. La final am simțit că îmi rămâne mâna pe podium, pentru că am avut un cârcel foarte mare la mână, la gât și deget, cotul mă durea foarte tare, dar am zis că ori la bal, ori la spital. Eu nu am stat să fac calculele, am vrut să îmi fac încercările. Nu știu ce s-a întâmplat, care cum a ridicat. Dacă rata chinezoaica, ne cânta imnul în această seară, dar eu sunt mândră de ce am reușit să aduc, pentru că este prima medalie olimpică din istorie la haltere feminin. Această medalie înseamnă absolut totul pentru mine, toată cariera mea de 11 ani. M-am luptat mult pentru ea și cred că ăsta este visul oricărui sportiv. Eu sunt foarte mândră de ceea ce am obținut”.

Mihaela Cambei este abia la începutul carierei olimpice și, la cât de ambițioasă e, se va lupta pentru aurul olimpic în 2028.

În prezent, ea deține și titlurile d ecampioană la aruncat, smuls și total, la edițiile 2023 și 2024 ale Campionatului European.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.