Autobuzele RAT nu circula nici azi. Unde s-au blocat negocierile?

Negocierile dintre grevişiştii de la RAT şi autorităţi au  eşuat şi imeni nu ştie când Regia Autonomă de Transport în comun îşi va relua activitatea. Deocamdată, după cum ne-a declarat unul dintre liderii sindicali, Ioan Drăghici, salariaţii RAT discută din nou cu reprezentanţii conducerii şi nu vor să mergă pe traseu până când nu au garanţia că le vor fi majorate salariile. 

 

Negocierile au intrat în impas din cauza Legii bugetului de stat pe 2013, care, la articolul 53 punctul 2 litera „a”, restricţionează, în unele situaţii, posibilitatea acordării de majorări salariale: „operatorii economici … care primesc subvenţii sau transferuri de la bugetul de stat şi bugetul local pentru activitatea de exploatare nu pot depăşi nivelul cheltuielilor cu salariile realizate în anul precedent …”.   Angajaţii regiei  cer acum schimbarea legii şi nu acceptă ca liderii sindicali să-i reprezinte în relaţia cu directorii, pantru că, a afirmat  Drăghici, „şi-au pierdut încrederea în sindicate”.

Protestul ar putea fi declarat ilegal 
Pe de altă parte, angajaţii RAT ar putea fi obligaţi de Tribunalul Braşov să îşi reia activitatea.  „Este un protest spontan, iar oamenii nu pot fi obligaţi să revină la muncă până când acest protest nu va poate fi declarat ilegal de către Tribunalul Braşov. Acest lucru s-ar putea întâmpla luni dimineaţa”, a declarat Drăghici. Totuşi, dacă se solicită instanţei să conteste ilegalitatea protestului, judecătorii ar putea emite mult mai repede o hotărâre în acest sens, pentru că, fiind vorba despre un serviciu de interes public, speţa poate fi judecată în regim de urgenţă.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.