Braşovul în regiune cu Harghita, Covasna, Mures. NV Popa propune ca regionalizarea să fie tranşată cu ajutorul referendumurilor locale

avocat-popa-nicolae-vlad

 

O regiune care să cuprindă judeţele Braşov, Harghita, Covana şi Mureş, a cărei capitală să fie la Braşov, iar decizia privind organizarea acestei structuri teritorial-administrativa să fie luată în urma organizării unor referendumuri în fiecare judeţ. Prounerea îi aparţine senatorului democrat-liberal braşovean Nicolae-Vlad Popa, care susţine că o regiune mai mică „şi-ar gestiona mai eficient resursele”.


Principalul argument invocat de parlamentarul braşovean este o prevedere europeană, potrivit căreia „pentru a putea stabili relaţii economice directe cu Comisia Europeană, singura cerinţă este ca o regiune trebuie să depăşească 1,5 milioane de locuitori, condiţie ce este respectată de cele patru judeţe”.  El a mai afirmat că într-o  regiune mai mică, „resursele vor fi mai mari, vor fi gestionate mai eficient şi va exista şi un echilibru etnic. O astfel de construcţie adimistrativă ar fi mai fezabilă şi mai logică decât proiectul Regiunii Centru, ce cuprinde opt judeţe”.
În ceea ce priveşte capitala regiunii, Popa susţine că Braşovul este singura opţiune: „Mureşul nu emite pretenţii, Covasna şi Harghita au înţeles că nu pot forma singure o regiune şi ne susţin şi acum, când suntem în competiţie cu Sibiul”.

„Referendumul local nu va putea fi ignorat”

Mai exact, el propune ca în fiecare dintre judeţe să fie organizate referendumuri locale privind asocierea celor patru structuri administrative într-o regiune: „Asocierea judeţelor este permisă de legislaţie. Dacă se vor organiza aceste consultări populare, atunci când se va elabora legea privind regionalizarea va fi obligatoriu să se ţină cont voinţa locuitorilor”.
„Ca braşovean, nu pot accepta să merg într-o altă capitală regională decât Braşovul, mai ales dacă aceasta îmi este impusă de la Bucureşti”, a continuat senatorul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.