Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, între 24 şi 27 octombrie, la Braşov

Mariana_Nicolesco

Ediţia din 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc va fi organizată în perioada 24 – 27 octombrie şi va celebra împlinirea a zece ani de când a început renaşterea marii arte a liedului în România şi a liedului românesc în primul rând, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

„Iniţiată în 2003 de marea soprană Mariana Nicolesco, această incursiune fără precedent în domeniul comorilor create de compozitorii români de 200 de ani încoace, pe fondul străvechi al cântecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute şi a format progresiv sute de tineri interpreţi subjugaţi de subtilitatea genului şi de rigorile sale stilistice”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, concursul şi festivalul, simpozioanele organizate şi cursurile de măiestrie artistică au pus şi continuă să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar şi, în acest an, rus. La aceasta se adaugă recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversări sau comemorări.

„Astfel, un eveniment excepţional a fost, în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului, interpretarea în premieră mondială a integralei liedurilor sale, şi apoi, în triumf, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris şi New York”, se spune în comunicat.

Joi, de la ora 18.30, va avea loc, la Cercul Militar din Braşov, ca în fiecare an, deschiderea festivă, care va fi urmată de partea I a Recitalului de Lieduri Româneşti şi Ruseşti, în interpretarea mezzosopranei Oana Andra. Partea a II-a va avea loc vineri, de la ora 19.00, cu sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu şi tenorul Adrian Dumitru, maestru acompaniator la ambele Recitaluri fiind Alexandru Petrovici.

Duminică, de la ora 11.00, va avea loc Simpozionul Naţional Liedul Românesc în tradiţia europeană – Cântecul de dor şi Liedul de inspiraţie rusă, cu participarea personalităţilor Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Pop, Cornel Ţăranu, Mihai Cosma. În aceeaşi zi, de la ora 19.00, este programată gala laureaţilor şi festivitatea decernării premiilor 2013.

„Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri care au readus în conştiinţa publică liedul românesc în aceşti 10 ani”, declară Mariana Nicolesco. „Noi orizonturi se deschid astfel acestei arte de suprem rafinament şi tinerilor interpreţi”, mai spune soprana.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.