Brașovul a avut multe case asemănătoare celor din Alpii elvețieni

DSCF1985

Multe dintre clădirile emblematice  ale Brașovului au fost construite în ultimele decade ale secolului al XIX-lea, o bună parte dintre ele fiind realizate în stil Chalet. Elementele definitorii ale acestui stil, dar și principalii arhitecți brașoveni sunt prezentate în expoziția în aer liber ce este deschisă până în 5 ianuarie, în curtea Corpului „S” al Universității Transilvania din Brașov, organizată de  Filiala Brașov –  Harghita – Covasna a Ordinului Arhitecților din România.

DSCF1967

Arhitectura Chalet este inspirată din designul caselor din Alpii elvețieni și a fost înglobată în stilul Heimatstil, care se inspiră din arhitectura tradițională germană, dar înrudită că cea din Alpii elvețieni. Trăsăturile cele mai răspândite ale acestui stil sunt utilizarea lemnului pe fațade, a soclurilor vizibile din piatră, a bosajelor (relief decorativ din tencuială, care imită piatra de fațadă), a balcoanelor ample din lemn, a turnurilor și turnulețelor, a acoperișurilor mari cu streașini largi susținute de grinzi în retragere, a „dantelăriei” din lemn, a ferestrelor mari și a panourilor de pereți ce alternează cu grinzile și stâlpii din lemn.

DSCF1961

În Brașov, arhitectura Chalet a pătruns după 1870, dar devine vizibilă în perioada 1885-1895. Reprezentative pentru acest stil sunt Pavilionul Asociației de Patinaj (actualul club Olimpia) sau stația de tramvai din vecinătatea primăriei de azi. Pe lângă clădirile din centrul vechi al orașului, în stil Chalet au fost construite, după anul 1886, și multe reședințe de vară din cartierul Noua.

DSCF1993

Printre cei mai importanți arhitecți brașoveni care au proiectat imobile în stil Chalet au fost Christian Kertsch sau Paul Brang, care a proiectat clădirea Olimpia, imobil ce a fost renovat și inclus pe lista monumentelor istorice.

Unele au fost demolate, altele „modernizate”

DSCF1960

Din păcate, multe dintre casele în stil Chalet s-au pierdut de-a lungul anilor, cum este cazul stației de tramvai de lângă parc, sau a localurilor și pavilioanelor din jurul orașului. Mai mult de jumătate dintre casele din Noua au fost demolate, fiind înlocuite cu imobile noi,  iar dintre cele rămase în picioare, multe au fost modificate radical după 1989, țigla fiind înlocuită cu tabla, iar lemnul ferestrelor cu tâmplărie PVC. În acest cartier se mai păstrează doar câteva case în acest stil,, două  pe strada Gladiolelor, patru pe strada Salcâmului, una pe Strada Plopilor, două pe strada Brazilor și trei în apropierea străzii Garoafelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.