Din cauza leului, maimuțele de la Zoo Brașov nu vor mai avea adăpost nou

DSCF0800 - Copy

În 2009, Primăria Municipiului Brașov și Ministerul Mediului semnau acordul de finanțare pentru proiectul de extindere și modernizare a Parcului Zoologic Brașov, investiția fiind estimată la 31,12 milioane de lei. Proiectul inițial cuprindea o listă de lucrări, dar, în timp, la unele dintre ele s-a renunțat. Motivul, a explicat viceprimarul Brașovului, Adrian Atomei, este devalorizarea monedei naționale:  „În 2009, un euro era 3,7-3,8 lei, dar în timp leul s-a devalorizat, iar prețurile au crescut.  Dacă s-ar executa toate lucrările stabilite inițial ar fi depășit bugetul alocat proiectului”. În aceste condiții, a continuat el, s-a renunțat la unele lucrări. „Inițial, pentru maimuțe ar fi trebuit să se construiască un adăpost nou, dar acum, pentru a ne încadra în suma alocată se vor efectua doar lucrări de reabilitare a celui existent. De asemenea, nici la adăpostul urșilor nu s-a intervenit. Ambele zone vor fi renovate după finalizarea celorlalte lucrări , în funcție de fondurile ce ne vor rămâne”.

zoo 30 apr 2013 (25)

Standarde stricte, impuse de EAZA

Zilele trecute, municipalitatea brașoveană a primit și rezultatele evaluărilor efectuate în luna noiembrie a anului trecut de un specialist al Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și Acvariilor (EAZA). În document se arată că la Parcul Zoologic Brașov mai trebuie rezolvate unele probleme de securitate și mai trebuie asigurate unele dotări. Astfel, vor mai trebui corectate dimensiunile și unghiurile zonei pentru feline mari (jaguar, lei, tigru siberian), trebuie montate sisteme suplimentare de ventilație și este nevoie de imbunătățirea izolării instalațiilor electrice. De asemenea, în unele adăposturi specialistul EAZA a considerat că pardoseala din beton trebuie acoperită cu un material special. „EAZA impune standarde mult mai stricte decât normele generale. De altfel, în raport se arată că după finalizarea tuturor lucrărilor, «se trece de la o colecție de animale la o Grădină Zoologică modernă»”, a mai spus Atomei.

DSCF0798

Banii vin cu țărâita

Contribuția ministerului Mediului, în valoare de 22,23 de milioane de lei, ar fi trebuit virată integral încă de anul trecut, dar, din cauza lipsei resurselor financiare, ministerul mai are de făcut plăți în valoare de 4,85 de milioane de lei. „În luna decembrie a anului 2013 mai erau de achitat 11,15 milioane de lei. La sfârșitul anului au fost virate 300.000 de lei, iar zilele acestea am ministerul a aprobat virarea a încă șase milioane de lei, bani cu care plăti și  lucrările efectuate în avans, dar nefacturate, în valoare de 4,67 milioane de lei”, a mai spus Atomei. El a precizat că, cel mai probabil, Grădina Zoologică va fi redeschisă la jumătatea acestui an. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.