Anim’est la Braşov. Animaţii în Piaţa Sfatului şi la Patria. PROGRAM COMPLET

CP Animest

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est la Braşov va avea loc în perioada 22-25 mai în Open Air Piața Sfatului şi la Sala Patria a Filarmonicii Braşov. Braşovenii se vor putea bucura de o selecţie a celor mai bune şi mai recente animaţii prezentate în ediţiile de la Bucureşti.

„Ne bucurăm că după mulţi ani de la apariţia ideii reuşim să aducem Anim’est-ul şi la Braşov. Noi încercăm să schimbăm percepţia asupra animaţiei, singura latură a cinematografiei care este încă în expansiune. Animaţia nu înseamnă numai Disney, numai desene animate, ci şi orice mişcare realizată pe calculator sau prin alte medii decât filmarea directă. Ne propunem să oferim publicului o selecţie a celor mai bune filme de animaţie care au fost prezentate în ediţiile de la Bucureşti, atât publicului matur, cât şi copiilor. Suntem încântaţi că vom avea proiecţii în aer liber într-una dintre cele mai frumoase pieţe centrale din România. Mulţumim Primăriei Braşov pentru ajutorul pe care ni l-a dat şi sperăm să ne întâlnim şi în anii care vin, mai puternici, aşa cum s-a întâmplat şi la Bucureşti”, a declarat Vlad Ilievici, directorul executiv al festivalului.
vlad ilicevici
„Doresc să le mulţumesc organizatorilor pentru că au adus acest eveniment cultural important, Festivalul de Film de Animaţie Anim’est, şi la Braşov. În acest weekend, braşovenii şi turiştii vor putea urmări o serie de filme de animaţie, unele dintre ele premiate la festivaluri importante, în două locaţii reprezentative pentru oraşul nostru: Piaţa Sfatului şi Sala Patria. Îi aşteptăm pe toţi cei care iubesc arta cinematografică, dar şi pe cei care vor să o cunoască, să ne fie alături pe parcursul celor patru zile de festival. Sper ca această colaborare să se întindă pe cât mai mulţi ani şi ca festivalul să devină o tradiţie petnru Braşov. Sunt mulţi iubitori de animaţie în municipiul nostru, care cu siguranţă se vor bucura. Este încă un eveniment important şi de calitate care se va adăuga agendei culturale a Braşovului şi dosarului de candidatură pentru Capitala Culturală Europeană„, a declarat primarul George Scripcaru.

„Am primit semnale foarte îmbucurătoare pentru evenimente de acest fel şi sper să realizăm ediţia de la anul într-un parteneriat mult mai puternic, cu mai mulţi sponsori şi pe o perioadă mai lungă. Mulţumesc şi organizatorilor, şi partenerilor care au susţinut această primă ediţie”, a declarat Adrian Atomei, viceprimar al municipiului.

Anim’est Braşov se deschide oficial joi, 22 mai, de la ora 21:00, cu animaţia Ernest et Célestine (r. Stéphane Aubier Vincent Patar şi Benjamin Renner), recompensată cu premiul César pentru Cel mai bun film de animație în 2013, nominalizată la Oscar în 2014 şi câştigătoarea Marelui Premiu la Annecy anul trecut. Proiecţia va avea loc în Piaţa Sfatului, în prezenţa regizorului Benjamin Renner, care va participa la o discuţie cu publicul.

ernest___celestine_3
Printre titlurile hit programate pentru Braşov mai fac parte Waltz with Bashir, de Ari Folman, o călătorie prin Beirutul din timpul masacrului din septembrie 1982, Mary and Max, povestea savuroasă a doi prieteni prin corespondenţă, semnată de Adam Eliot, unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi sau Spirited Away, una dintre cele mai aclamate animații ale lui Hayao Miyazaki, care a spart toate recordurile de încasări în Japonia în anul lansării şi a câştigat o mulţime de premii, printre care Ursul de Aur la Berlinala din 2002 şi Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în 2003. Distins cu Trofeul Anim’est 2012 pentrucelmai bun lungmetraj, precumşi cu Premiul pentru cea mai bună animaţie la Premiile Europene de Film (2012), Alois Nebel, în regia lui Tomáš Lunák, este o animaţie alb-negru extrem de ataşantă: spre sfârşitul anilor ’80, un dispecer dintr-o gară din apropierea graniţei se pierde în amintiri şi începe să confunde prezentul cu trecutul, prilej numai bun pentru o privire asupra istoriei zbuciumate a Europei secolului al XX-lea. Filmul este bazat pe o trilogie de benzi desenate de Jaroslav Rudiš şi Jaromír 99: realizat prin rotoscoping, tehnica prin care jocul actorilor este convertit în animaţie, el păstrează vibe-ul noir, de comics, îndulcit însă din când în când cu tandreţea din personaje.

Nu în ultimul rând, publicul din Braşov va putea urmări multipremiatul film al Ancăi Damian, Crulic- Drumul spre dincolo, povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei.
crulic
Narat de Vlad Ivanov (Poliţist, adjectiv; 4 luni, 3 saptămâni, 2 zile; Principii de viaţă), Crulic – Drumul spre dincolo a primit Crystal Award (Grand Prix) la Annecy International Animation Film Festival, cel mai mare festival de animaţie, distincţie echivalentă unui Oscar pentru animaţie, dar şi multe premii în alte festivaluri, printre care: Premiul Special al Juriului Drepturilor Omului la Istanbul IFF, Marele Premiu la Gdansk Doc Film Festival, Premiul Special al Juriului la Gdynia Film Festival, Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Animator (Poznan), Premiul Festivalului (Sopot), Premiul pentru cel mai bun Regizor la festivalul Mlodzi I Film, Cabrito de Plata – Cel mai bun film de lungmetraj la Monterrey (Mexic), Premiul Special al Juriului (Siver Dolphin) la Festroia, Cel mai bun film la Milwaukee Film Festival, Premiul Special al Juriului la Se-Ma-For Film Festival, SILVER PUMA Award pentru cel mai bun regizor FICUNAM – Mexic, Premiul publicului FICUNAM – Mexic.

Vineri, 23 mai, de la ora 23:00, în Piaţa Sfatului, va putea fi urmărită o selecţie de clipuri publicitare şi videoclipuri prezentate de-a lungul timpului în festival în secţiunea Videoclip&Advertising.

Nici cei mai tineri cinefili nu sunt neglijaţi, secţiunea Minimest le-a pregătit o serie de surprize.

Nominalizată la Oscar pentru Cea mai bună animaţie în 2010 şi premiată la Annecy în 2009, Coraline, în regia lui Henry Selick va cuceri cu siguranţă inimile spectatorilor, indiferent de vârstă. Câştigătoarea Trofeului Anim’est 2013, producția franceză Le jour des corneilles/The Day of the Crows este al treilea lungmetraj animat al lui Jean-Christophe Dessaint, fost student la celebra școală de animație Gobelins, după Tous à l’Ouest și Le chat du rabbin.

The Gruffalo, o adevărată bijuterie animată plină de candoare, Ponyo, regizat de maestrul animaţiei japoneze Hayao Miyazaki, autorul celebrului Spirited Away, şi el inclus în programul Anim’est Braşov, precum şi o selecţie de scurtmetraje animate completează programul secţiunii pentru copii Minimest. Accesul la proiecţiile din cadrul Minimest este gratuit pentru școlile venite în mediu organizat.

Pasionaţii de animaţie interesaţi de o carieră în domeniu sunt aşteptaţi sâmbătă, 24 mai, de la ora 17:00, la Sala Patria, la Prezentarea Animation Worksheep, platforma educaţională a Anim’est-ului, care are deja 48 de absolvenţi, 25 dintre ei lucrând în prezent ca animatori în studiouri specializate.

Biletele pentru Anim`est Brașov sunt disponibile online prin Eventbook la următoarele prețuri: Festival Pass – 30 de lei și o proiecție – 5 lei, iar de joi acestea pot fi cumpărate și de la Sala Patria.

unnamed_resize

Anim’est Braşov este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Primăriei Municipiului Braşov.

Parteneri: Groupama, Opel, Noumax, F64, Ambasada Franței la București, Institutul Francez, Alianța Franceză din Brașov, CloroFilm, RO Image

Recomandat de PRO FM

Parteneri media: Zile și Nopți, Bună Ziua Brașov, Observatorul Cultural, Cinemagia, Film Reporter, Biz Brașov, I love Brașov, Orasulm.eu, KoolHunt, Brasov Metropolitan, News BV, Romanticu, Brasov.ro, Monitorul Expres

 

PROGRAM COMPLET ANIM’EST

JOI 22 MAI
Piaţa Sfatului
21.00 ERNEST şi CELESTINE (6+)

VINERI 23 MAI
Patria
10:00 Program MINIMEST 1 (6+) – intrare liberă pentru şcoli
12.00 Kérity, la maison des contes / Kérity, casa poveştilor (6+)
14.00 Program MINIMEST 2 (10+) – intrare liberă pentru şcoli
17:00 Jean de la Lune / Jean, băiatul de pe Lună (6+)
19:00 Alois Nebel (12+)

Piaţa Sfatului
21.00 Waltz with Bashir / Vals cu Başir (14+)
23:00 Animated Music Video (14+)

SÂMBĂTĂ 24 MAI
Patria
10:00 Ponyo (6+)
17:00 Prezentare Animation Worksheep (18+)
19:00 Crulic (12+)

Piaţa Sfatului
21:00 Mary and Max / Mary şi Max (12+)
23:00 Aachi & Ssipak / Aachi şi Ssipak (18+)

DUMINICĂ 25 MAI
Patria
10:00 Program Gruffalo (6+)
17:00 Le Jour des corneilles / Ziua ciorilor (10+)
19:00 Coraline (10+)

Piaţa Sfatului
21:00 Frankenweenie (12+)
23:00 Spirited Away / Călătoria lui Chihiro (10+)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.