„Basarabia 200+2”. Rezistența românilor din Transnistria, povestită de directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

iov n 1

Acum 202 ani, în 16 mai 1812 (28 mai conform vechiului calendar – n.red), în urma Tratatului de la Bucureşti (care punea capăt Războiului Ruso-Turc), Basarabia a ruptă de Moldova și  anexată Rusiei. Acest episod va fi marcat și anul acesta la Brașov, prin evenimentul „Basarabia 200+2, ce se va desfășura vineri, 16 mai, organizatori fiind Asociaţia de Dezvoltare LINK, Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din Braşov şi Depoul de Artă Urbană, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor şi PRIME Braşov, Asociaţia Studenţilor la Comunicare şi Relaţii Publice.

„Am venit de acasă, acasă”

Invitat de onoare al evenimentului este profesorul Ion Iovcev, directorul Liceului Lucian Blaga, singurul liceu cu predare în limba română din Tiraspol. De altfel, el s-a intâlnit astăzi cu vicepreședintele Consiliului Județean, Mihai Pascu, dar și cu primarul Brașovului, George Scripcaru, cu viceprimarul Adrian Atomei și cu primarul Predealului, Liviu Cocoș.

„Am venit de acasă, acasă. Nu sunt pentru prima dată în România. Am fost în București, în Bacău, în Iași. De accea spun că sunt acasă. De aici plec în Chișinău, apoi mă întorc în rezervație, în Tiraspol, unde este o altă lume, unde parcă timpul s-a oprit în loc, în epoca sovietică”, a declarat Iovcev în timpul întâlnirii cu Mihai Pascu și Adrian Atomei, ce s-a desfășurat la Consiliul Județean.

În Transnistria sunt opt școli cu predare în limba română în care învață 1.700 de elevi. „Cred că viitorul acestor școli depinde nu numai de cei care luptă acolo, și ci de susținerea pe care o avem din partea Chișinăului și a României. Suntem susținuți de către dumneavoastră. Chiar această invitație pe care am primit-o pentru a veni la Brașov este tot o susținere”, a mai spus directorul Liceului Lucian Blaga.

La Brașov ar putea ajunge și elevii liceului Lucian Blaga

În timpul discuțiilor, Mihai Pascu a spus că instituția pe care o reprezintă poate dona școlilor din stânga Nistrului cărți în limba română. „Am discutat cu Asociația Link care ne-a solicitat în numele românilor din Transnistria să-i sprijinim în a organiza o tabără de copii, în vara acestui an, dându-le posibilitatea copiilor să cunoască Brașovul. Am discutat cu instituțiile de cultură din subordine, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Casa Mureșenilor, Școala Populară de Artă, să le putem implica în acest proiect”, a afirmat vicepreședintele CJ, De altfel, în urma discuțiilor dintre organizatorii evenimentului Basarabia 200+2, profesorul Ion Iovcev, reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Județean s-a decis începerea demersurilor pentru organizarea a două tabere de vară la Brașov, una cu elevii Liceului Lucian Blaga, iar cea de-a doua că profesorii acestei unități de învățământ.

Agenda evenimentului Basarabia 200+2:

  • Ora 11.00, Piaţa Sfatului: expoziţia „Confesiuni din Basarabia”, în cadrul căreia vor fi expuse o serie mărturii al luptei basarabenilor pentru păstrarea limbii naţionale. Expoziţia va sta în Piaţa Sfatului până în data de 18 mai 2014.
  • Ora 11.30, profesorul Ion Iovcev se va întâlni cu elevii de la Colegiul Emil Racoviţă pentru a le povesti despre Lupta Românilor din Transnistria pentru a păstra limba română vie;
  • Ora 13.00, întâlnirea profesorului Iovcev cu liceeni Colegiului Naţional Unirea.
  • Ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenţilor – proiecţia gratuită a unor filme de scurt metraj realizate de regizori din Republica Moldova.

Foto: Andrei Paul – Primaria Municipiului Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.