Șcheienii le-au declarat război dezvoltatorilor imobiliari: „Nu vrem să se mai construiască acolo”

Câteva zeci de brașoveni au participat ieri, la sala Patria, la o dezbatere publică privind construirea unui complex apart-hotel pe Dealul Warthe, dezvoltator fiind Maurer Imobiliare. Proiectul, pe care oamenii l-au definit „moțul”, este în faza de elaborare a studiului de oportunitate în vederea întocmirii unui Plan Urbanistic Zonal, însă locuitorii din Șchei se tem că, după complexul Bellevue Residence, va mai apărea o clădire imensă, care va afecta specificul zonei.

De altfel, una dintre participante, o profesoară universitară, după ce a supus la vot revendicarea, a și spus ce vor șcheienii: „nu vrem să se mai construiască nimic”.

„Oamenii nu sunt de acord. E canalizare realizată pentru 20 de familii și sunt legate 200. Nu mai avem trotuare, camioanele au intrat în ziduri au intrat în ziduri. Nu vrem nimic acolo. Pe strada După Iniște sunt blocuri construite ilegal. În 13 iunie au venit excavatoare pe strada Stejărișului, care au tăiat Dealul Warthe. În baza unui studiu de oportunitate, care nu este elaborat? Într-o zi au rupt dealul și au turnat camioane de pietriș. E făcut drum. Au tăiat fără să spună nimic”, a declarat profesoara.  

Totuși, nu a fost unanimitate. Astfel, un brașovean a spus că „Warthe e o bucățică a orașului. Haideți să vedem ce trebuie să reprezinte bucățica. Cineva a spus să nu construim acolo. Nu poți opri această tendință, pentru că nu poți opri dezvoltarea. Cred că trebuie consultați specialiștii și să ni se propună câteva variante asupra cărora trebuie să ne pronunțăm. Nu trebuie să dăm noi soluții, pentru că nu ne pricepem, dar trebuie să le cerem”.

De asemenea, un participant a precizat că este puțin probabil ca pe Dealul Warthe să nu se construiască ceva: „Zona este declarată construibilă, iar banul poate face orice, așa că se pot obține toate avizele”. Ba mai mult, Șeful Serviciului avizări din Primărie, Gheorghe Neculoiu, a spus și ce se poate întâmpla dacă nu dă un aviz pentru edificarea unui imobil într-o zonă construibilă: „Pot fi acuzat de abuz în serviciu”.

De la monumentul victoriei socialismului la moț

În timpul dezbaterii, un brașovean a afirmat că „ceea ce se întâmplă pe Dealul Warthe este o consecință a demersurilor din anii 2000, când s-a construit Bellevue Residence, iar pentru această zonă, încă de atunci era prevăzut un hotel. Ceea ce se face acum, are un caracter informativ. Zona nu este nici măcar în zonă de protecție sau o zonă tampon. Dacă se construiește ceva pe acel vârf de deal, trebuie să  nu deranjeze și să aducă un plus orașului. Nu trebuie să afecteze caracterul istoric și peisajul”. Pentru platoul pe care se dorește construirea complexului apart-hotel, el a afirmat că au fost planuri și înainte de 1990: „Acolo, în anii 1988 s-a dorit un monument al Unirii, apoi unul al victoriei socialiste. Este cel mai vizibil loc din oraș, după Tâmpa și Dealul Melcilor”. Tot el a explicat și faptul că în Brașov, este o mare problemă cu clădirile în pantă, unde trebuie clarificată problema numărului de nivele, pentru că în astfel de cazuri, primul etaj poate începe după opt la subsol.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.