Consiliul Județean (CJ) Brașov a organizat marți o conferință de presă pe tema aeroportului, ca să informeze publicul în legătură cu etapa în care se află proiectul. Mai exact, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a dorit să facă unele clarificări privind derularea contractului de elaborare a proiectului tehnic pentru Calea de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare și extinderea rețelelor de canalizare și drenaj aferente pistei de decolare-aterizare. „Am înțeles că pe diverse surse apar diverse informații legate de aeroport. Cred că informația care ajunge la cetățean trebuie să fie corectă”, a declarat Adrian Veștea, care a făcut aluzie la articolele recente apărute în presa locală prin care se anunța că Primăria Ghimbav ar fi amânat cu două luni eliberarea certificatului de urbanism aferent proiectului tehnic amintit. „Am avut discuții în acest sens cu Primăria Ghimbav, iar astăzi vreau să fac o clarificare cu ceea ce s-a întâmplat cu proiectul aeroportului. Primăria Ghimbav s-a încadrat în termen și nu este vorba de două luni ci de 20 de zile. Noi nu dorim să avem o dispută instituțională cu Primăria Ghimbav ci vrem sa fim parteneri”, a mai spus șeful CJ.
Declarațiile președintelui Consiliului Județean vin după ce, nu cu mult timp în urmă, directorul general al Consiliului Județean, Mihai Pascu, a afirmat că termenul de finalizare a proiectului a fost amânat din cauza Primăriei Ghimbav, care a eliberat certificatul de urbanism cu aproximativ două luni întârziere, perioadă în care contractul cu proiectantul a fost suspendat. (vezi AICI declarația directorului general al Consiliului Județean Brașov făcută acum două săptămâni).
Nu au fost luate în calcul termenele pentru avize?
Conform fișei tehnice a achiziției, postate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, în 16 februarie, durata contractului de proiectare era de 75 zile începând de la data atribuirii contractului / emiterii ordinelor de începere a serviciilor sau lucrărilor. După atribuirea contractului, în 26 mai, Consiliul Județean a transmis și un comunicat prin care prezenta cele patru etape ale contractului și graficul de implementare: 15 zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru documentația în vederea obținerii certificatului de urbanism; 15 zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru documentația necesară obținerii avizelor și acordurilor; 30 de zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru proiect tehnic, caiet de sarcini și detalii de execuție; 15 zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru documentația tehnică necesară obținerii autorizației de construire (DTAC).
În ceea ce privește acest grafic de implementare, Adrian Vestea a spus a fost „o mică problema de comunicare. Am avut o ancheta internă, am luat toate avizele. Cu pregătirea pe care o am, am încercat sa fac o anchetă, sa găsesc niște vinovați. Noi am adunat toate cifrele prevăzute în etapele de implementare și aici a fost o greșeală de comunicare. Eu am preluat acel comunicat de la domnul director Pascu”.
Tot în timpul conferinței de presă, Mihai Pascu a explicat și cum e cu acest grafic: „în ceea ce privește termenul de finalizare a proiectului, este o eroare de comunicare pe care mi-o asum în totalitate, având în vedere ca noi v-am comunicat cele 75 de zile de execuție a contractului, care are patru părți distincte. Așa cum a explicat domnul președinte (Adrian Veștea – n.r.) cele patru părți distincte nu se pot face concomitent, ci sunt toate consecutive. Dacă a două zi aveam certificatul de urbanism, puteam emite imediat ordinul de începere pentru a doua etapă. De asemenea, sunt niște termene instituționale de obținerea a avizelor de la diverse instituții. Aceste etape intermediare, care înseamnă obținere de avizele, sunt cele care au decalat termenele”.
Și Besălcinul a avut rolul lui…
În timpul conferinței, președintele CJ a amintit că în data de 15 iunie, proiectantul respectiv Search Corporation (care a lucrat și la proiectarea pistei de aterizare-decolare, fiind subcontractată de constructorul Vectra), a solicitat suspendarea termenului de execuție, solicitând unele clarificări legate de sistemul de canalizare și corelarea unor date cu prevederile studiului de fezabilitate. În aceste condiții, în data de 27 iunie a fost organizată o întâlnire cu „toți factorii implicați”, iar în 4 iulie, după ce s-au oferit toate clarificările, a fost emis ordinul de reluare a serviciilor prevăzute în contractul încheiat cu proiectantul.
Mai precis, a revenit în discuție vechea problemă a Besălcinului, care ar fi trebuit să fie îndiguit și deviat de Administrația Națională Apele Române – Administrația Bazinală Olt. Investiția, de care s-a discutat încă din anul 2011 (când Consiliul Județean Brașov și-a luat angajamentul că va pune la dispoziție terenul necesar, inclusiv prin exproprierea unor parcele) nu s-a realizat, chiar dacă Administrația Bazinală Olt a și semnat un contract de lucrări. Prin aceste lucrări ar fi trebuit să fie eliminate două zone inundabile de pe amplasamentul aeroportului și, după deviere, în Besălcin ar fi urmat să fie deversate apele pluviale preluate de pe aeroport. Cum lucrările la Besălcin nu s-au efectuat, președintele Consiliului Județean a anunțat că s-a găsit o altă soluție: realizarea unui canal colector, care să se verse direct în Bârsa. Cum această soluție nu a făcut obiectul contractului cu Search, se va semna un act adițional, având ca obiect proiectarea noilor lucrări. Aceste declarații vin după ce în anul 2015, Consiliul Județean Brașov anunța că devierea Besălcinului va fi realizată de administrația județeană. Acum, reprezentanții Consiliului Județean au spus că soluția din 2015 nu a fost aprobată de Ministerul Mediului.
În baza noilor date, reprezentanții proiectantului au declarat că vor termina treaba la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Documentația realizată de Search Corporation va trebui însușită de Consiliul Județean Brașov, apoi trimisă la Autoritatea Aeronautică Română pentru obținerea ultimului aviz. După ce se va trece și de etapa aceasta va fi depus dosarul pentru obținerea autorizației de construire.
Fii primul care comentează