Faţada rectoratului îşi va căpăta strălucirea de altădată. Singura clădire cu picturi „sgraffito” din centrul oraşului a intrat în restaurare

În această săptămână a fost semnat contractul pentru lucrările de restaurare a faţadei clădirii Rectoratului Universităţii Transilvania din Braşov. Lucrările vor începe în această lună şi se vor derula pe o perioadă de un an.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 3,49 de milioane de lei, fără TVA, iar banii provin din fonduri propii.

“După doi ani de la demararea procedurilor de obţinere a autorizaţiei de construcţie şi ulterior de achiziţionare a lucrărilor, sunt bucuros că am reuşit să finalizăm acest demers şi vom începe în această vară lucrările de restaurare a faţadei celei mai frumoase clădiri din Braşov. Chiar dacă suntem dezamăgiţi că asemenea lucrări nu sunt eligibile pentru finanţare din fondurile europene alocate exerciţiului financiar 2014-2020, universitatea a decis să acopere costurile restaurării din venituri proprii, redând astfel frumuseţea acestei clădiri unice, comunităţii academice, braşovenilor şi tuturor celor care vizitează oraşul nostru”, a declarat Rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

Lucrarea va fi una complexă. Vor fi refăcute tencuiala, podul şi acoperişul clădirii, iar picturile şi basoreliefurile vor fi restaurate şi evidenţiate. În felul acesta clădirea îşi va recăpăta strălucirea de altădată.

De la construcţie şi până acum, faţada clădirii nu a fost niciodată restaurată.

Clădirea a fost construită în stil neorenaştere, cu picturi „sgraffito,” la sfârşitul secolului al XIX-lea, între anii 1881 şi 1885, fiind proiectată de către arhitectul Peter Bartesch. Iniţial, a fost Palatul Casei de Pensiuni şi sediul Prefecturii.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.