Lanțul bâlbâielilor orgolioase la spitalul Mârzescu. Conducerea nu poate, dar nici nu îi lasă pe voluntari să facă igienizări. Victime colaterale: pacienții

Voluntarii care s-au gândit să facă ceva pentru viitorii pacienți ai secției de interne igienizând și reamenajând puțin din parcul de la Mârzescu și din interioarele clădirii ce găzduiește secția, au fost “puși la respect” de conducerea Spitalului Județean dar și de conducerea Consiliului Județean.

Cele două instituții i-au trimis acasă și le-au transmis că nu este nevoie de munca lor acolo. Nu de alta, dar Spitalul Județean și CJ au suficienți bani pentru a face în regim propriu aceste reparații și igienizări, fără a apela la ajutor “din afara”, fie el și voluntar. Asta, în ciuda faptului că voluntarii obținuseră acordul spitalului pentru a face unele reparații și igienizări în exteriorul și în interiorul spitalului în zilele de vineri și sîmbătă.

 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”221″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Aceste imagini i-au făcut pe voluntari să răspundă apelului lansat dr. Laurenția Andrei, să se adune și să încerce acțiunea de igienizare și reparații la Pavilionul Mârzescu unde tocmai s-a mutat secția Interne a Spitalului Județean. 


Mobilizați în timp record pe Facebook,  voluntarii care s-au angajat să dea o mână de ajutor pentru mutarea secției de Interne s-au adunat vineri la Mârzescu. Planul era ca în prima zi să amenajeze parcul și să recondiționeze câteva dintre obiectele de mobilier ale proaspăt mutatei secții. Zis și făcut! Pe parcusul zilei de vineri, peste 50 de persoane au trecut prin zonă pentru a da o mână de ajutor. Fie că a fost vorba despre studenți la Medicină, ONG-iști, părinți sau pensionari, ei au lucrat în unele momente cot la cot cu personalul medical de la Interne, pentru curățarea parcului și apoi pentru recondițonarea unor dotări din spital. Voluntarii au vopsit cauciucuri pe care le-au transformat în ghivece mari ornamentale, au adus flori pe care le-au plantat în noile ghivece, au transformat paleți în bănci pentru pacienții și aparținătorii care vor să se plimbe prin parc și au recondiționat mai multe stative, scaune de așteptare, mese și paturi. La finalul zilei, totul arăta decent și cu o tentă clară de loc în care cuiva îi pasă de pacienți și de cadrele medicale care își petrec ore bune în spațiile respective.

 

 

 

Momentul reamintirilor subite, cu managerul spitalului și vicepreședintele Consiliului Județean

Totul trebuia să continue sâmbătă, cu câteva intervenții în interiorul spitalului, pentru reamenajarea unor scări (vopsire), reparația și recondiționarea unei balustrade, reparația unor uși și alte lucrări relativ mărunte care să facă locul să arate ca o secție decentă de spital. Numai că între timp, managerul Carmen Neculoiu s-a răzgândit, și le-a transmis voluntarilor că nu mai au ce căuta în spital a doua zi, așa cum fusese înțelegerea inițială. Subit, dr. Neculoiu și-a adus aminte că spitalul are suficiente fonduri pentru a face curățenie și reparații. Și la interior și la exterior, unde există un contract cu un serviciu al Consiliului Județean care trebuie să intrețină parcul.

 La fel de subit, și vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, ajuns în vizită vineri dimineața să vadă ce fac voluntarii de la Mârzescu, și-a adus aminte că de fapt, spitalul are stative pentru perfuzii. Și încă “stative din alea noi, faine, de inox!”. Așa că “mă copii, voi munciți degeaba acolo, să le recondiționați pe astea. Cei de pe secție trebuiau să le ceară”. Ceea ce nu a aflat vicepreședintele CJ înainte de a face glume la adresa voluntarilor este că “stativele alea faine de inox” sunt doar în număr de 20, ori Secția Interne are peste 50 de paturi. Așa că recondiționarea celor existente, pentru care câteva zeci de voluntari au lucrat vineri, chiar nu a fost în zadar.

Și dacă tot vorbim de reamintiri subite, tot la fel de subit, vineri dimineață și angajații Serviciului de protecție a plantelor, cu care CJ are contract pentru întreținerea zonelor verzi din jurul spitalelor, și-au adus aminte că este momentul să vină și ei să tundă bălăriile din parcul de la Mârzescu. Doar că între timp, de asta se apucaseră și voluntarii de la Asociația Prietenii Pădurilor, care s-au oferit să dea o mână de ajutor gratis! Ultima igienizare în parcul de la Mârzescu s-a făcut acum mai bine de trei luni, cu angajații Serviciului de Protecție a Plantelor, care au procedat mai mult ca gospodina leneșă. Bălăriile au crescut la loc, între timp. CJ o fi socotit că este suficient, pentru că intervenția de întreținere a parcului nu s-a repetat de atunci.  

 

Ce s-a întâmplat între momentul înțelegerii inițiale și alungarea voluntarilor? 

Sâmbătă era ziua în care această intervenție a voluntarilor trebuia să continue cu recondiționarea scărilor de interior de la secția de interne, a balustradei, a unei uși care arată ca după război…
Trebuia! pentru că între timp, managerul Spitalului Județean, Carmen Neculoiu, care acceptase inițial această inițiativă, s-a răzgândit. Ce s-a întâmplat între momentul înțelegerii inițiale și momentul în care voluntarii au fost practic alungați de la Mârzescu?
E simplu: managerul spitalului le-a dat voie să facă toate astea cu două condiții (ca și cum e normal să pui condiții, când niște oameni fac voluntar ceea ce tu trebuia să fi făcut deja): fără presă și fără politică.

Din păcate pentru organizatorii acțiunii, cum totul a fost inițiat pe Facebook era aproape imposibil să scape de ochii presei, așa că jurnaliștii au vrut să vadă, pe bună dreptate, ce fac voluntarii la Mârzescu. Tot din păcate (pentru desfăşurarea planului, nu de altceva) unul dintre primii oameni care s-au alăturat acțiunii și a făcut și o donație destul de consistentă (fără a face mare caz din asta și fără a face publică implicarea sa financiară), a fost un parlamentar de Brașov.

Cele două motive- puerile, am adăuga noi ca o opinie personală- puse cap pa cap, au dus la ruperea înțelegerii inițiale și la alungarea, la fel de puerilă, a voluntarilor pe motiv că nu este nevoie de ei acolo.  

Totuşi, un fapt e cert şi nu îl poate şterge nimeni: ceea ce au făcut ei în cele câteva ore cât le-a fost permis să intervină, va rămâne cu siguranță vizibil, cel puțin pentru o perioadă.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”222″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Lanțul bâlbâielilor orgolioase

Iar lungul șir al bramburelilor și bâlbăielilor, căruia victime sigure le cad în primul rând pacienții, continuă.
În timp ce managerul spitalului spune că are fonduri suficiente pentru a face lucrările necesare la Pavilionul Mârzescu, deci nu e nevoie de munca voluntară a unor oameni binevoitori pentru a face spațiile mai prietenoase, vicepreședintele Consiliului Județean spune că la Mârzescu nu se pot face investiții. Potrivit domnului Adrian Gabor, pavilionul Mârzescu este proprietate a Ministerului Sănătății, cu care CJ are un proces pe rol în prezent. „Noi nu putem face prea multe, nu putem face investiții, fiindcă Mârzescu are o problemă patrimonială, aparține Ministerului Sănătății şi este un proces pe rol. Noi vrem să luăm clădirile de la Ministerul Sănătății, ca să putem băga bani în ele şi să le facem să ofere condiţii şi să arate aşa cum ar trebui o unitate sanitară, dar această potenţială preluare este pe rolul instanţelor, aşa că nu depinde de noi să urgentăm demersurile”, spune Adrian Gabor.

Vicepreședintele CJ și managerul Spitalului Județean trebuie, așadar, să se pună la punct cu ce pot sau nu pot face la Pavilionul Mârzescu.

Ceea ce este mai greu de înțeles este faptul că din martie, când a fost anunțată prima dată mutarea secției de Interne, și până acum, nici CJ și nici Spitalul Județean, ca unitate cu buget propriu, nu au făcut amenajările necesare în așteptarea relocării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.