GALERIE FOTO. Un aparat vechi radiologie de la Maternitatea Brașov, înlocuit printr-o nouă donație a Organizației Salvați Copiii

Prematuritatea rămâne una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, a cărei rată plasează România pe primul loc din Uniunea Europeană. Această realitate sumbră ar putea fi evitată, dacă în unitățile medicale românești ar exista aparatură medicală performantă. De altfel, potrivit unui raport WHO Born too soon, nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. 

Din păcate, investițiile din fonduri publice în astfel de echipamente sunt destul de mici. Pornind de la aceste realități, de mai mulți ani, Organizația Salvați Copiii România derulează un program de dotare a maternităților din România cu aparatură medicală, achiziționată în urma unor campanii de donații.

Astfel, joi, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie  „I.A. Sbârcea” din Brașov a primit un nou aparat radiologic pentru nou-născuți, în valoare de 21.000 euro. De acest aparat era nevoie, având în vedere că celălalt era din anul 2006, se defecta des, acuratețea lui nu era la un nivel înalt, iar medicii nu garantau că este 100% sigur pentru bebeluși. 

Aceasta este cea de-a șasea dotare pe care Salvați Copiii o face în județul Brașov, investiția totală ridicându-se la 136.400 euro. Astfel, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie” I.A. Sbârcea” Brașov a primit până acum aparatură medicală în valoare de 112.000 euro (un aparat radiologie, un monitor electroencefalograf, un monitor de oximetrie cerebrală, un incubator, un ventilator, două monitoare de funcții vitale și un pulsoximetru), iar la Spitalul de Urgență pentru Copii Brașov au fost făcute dotări în valoare de 24.400 euro (patru monitoare funcții vitale, patru injectomate, patru pulsoximetre).

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”235″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”100″ thumbnail_height=”75″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

13,30 %dintre micuții veniți pe lume la Maternitatea Brașov s-au născut prematur

Anul trecut, la maternitatea brașoveană s-au născut 4.066 de copii, dintre care 541 de prematuri, rata de prematuritate ridicându-se la 13,30%. Gradul de prematuritate este în dinamică ascendentă, iar investigația radiologică este obligatorie în supravegherea medicală a prematurilor, atât în secția de terapie intensivă, cât și de pe secția prematuri, care tratează prematurii cronici.

Maternitatea Brașov este inclusă în categoria Spitalelor Regionale de Urgență, având activități medicale cu grad înalt de specialitate, potrivit ordinului Ministerului Sănătății nr. 85 din 28 ianuarie 2015. Astfel, spitalul asigură asistență medicală de specialitate atât pentru județul Brașov, cât și pentru județele limitrofe. 

La Maternitatea din Brașov, peste un sfert dintre nou-născuți au avut nevoie de investigații radiologice în stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.  „Instalațiile noi de radiodiagnostic, datorită tehnologiei avansate, permit obținerea unor imagini radiologice net superioare la o singură expunere cu doză minimă de radiații, iar acesta este un criteriu esențial atunci când vorbim despre nou-născuți. Este un progres pentru maternitate să poată diagnostica patologii legate de prematuritate cu acuratețe și fără a pierde timp. În cazul unui copil prematur, primele minute de îngrijire medicală sunt vitale”, a explicat doctorul Olimpia Petrescu, șeful secției de neonatologie, din Maternitatea Brașov. 

„Oamenii politici nu știu acest lucru”: România are jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor

Deși mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unități  de nivel III  de terapie intensivă nou-născuți (care pot prelua cazurile severe), dintre care nouă în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală. 

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor. În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

„Ne lipsesc jumătate din numărul necesar de paturi pentru copiii născuți prematur. Oamenii politici nu știu acest lucru și nici nu întreabă. Cei mai mulți dintre ei sunt lipsiți de empatie. Și-ar putea dezvolta această abilitate dacă s-ar implica în programe sociale”, a declarat Amalia Năstase, ambasador Salvați Copiii România. 

În 2017, Salvați Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternități și secții de nou-născuți din: București, Brașov, Reșița, Caransebeș, Târgu-Neamț, Bicaz, Roman, Târgu-Mureș, Gura Humorului, Rădăuți, Buftea, Buzău, Iași, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoșani, Caracal, Sibiu, Deva, Călărași, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Craiova, Timișoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgoviște, Alba-Iulia. În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393. 

„Este inadmisibil să discriminezi copiii prin spitalul unde ei vin pe lume”

Cum să poată o mamă să ducă această povară, că dacă și-ar fi născut copilul într-o maternitate mare, dotată, el ar fi trăit? Cum să te uiți apoi în ochii acelei mame? Este inadmisibil să discriminezi copiii prin spitalul unde ei vin pe lume, de aceea fac un apel să ne asumăm cu toții această responsabilitate, prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit pentru programul de dotare a maternităților. Ne lipsesc jumătate din numărul necesar de paturi pentru copiii născuți prematur. Oamenii politici nu știu acest lucru și nici nu întreabă. Cei mai mulți dintre ei sunt lipsiți de empatie. Și-ar putea dezvolta această abilitate dacă s-ar implica în programe sociale”, a mai spus Amalia Năstase. 

 „Vom continua această campanie de donații. Ne vom opri în momentul în care Ministerul Sănătății va asigura toate echipamentele medicale de care sistemul sanitar din România are nevoie”, a declarat președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu. 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.