Cât plătește Spitalul Județean Brașov, pentru o firmă de pază care doar se face că asigură siguranța personalului

O asistentă de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov este internată la secția de Neurochirurgie pentru a treia zi consecutiv, după ce sâmbătă spre duminică noaptea un pacient sub influența alcoolului, adus de ambulanță, a izbit-o cu capul de pereți.

Unitatea de Primiri Urgențe are un agent de securitate care ar trebui să asigure paza personalului medical și în astfel de situații. Unde era el sâmbătă noaptea când s-a petrecut incidentul? Inițial, unii angajați ai UPU au spus că nu era în clădire. Azi, într-o conferință de presă, managerul Spitalului, dr. Carmen-Daniela Neculoiu a declarat că paznicul se afla în exteriorul clădirii, ajutând un ambulanțier să transporte un pacient pe targă. „Este misiunea agenților de pază să ajute ambulanțierii? Dacă tot stau acolo, normal că mai dau o mână de ajutor să deschidă ușa“, a spus dr. Neculoiu. 

Totuși, întâmplarea de sâmbătă spre duminică nu este una singulară în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Brașov, după cum recunoaște chiar coordonatoarea ei, dr. Cristina Vecerdi, care spune că personalul medical are o adevărată problemă peste week-end, cu pacienții cu intoxicație etanolică.

„Incidentul nu este izolat decât prin gravitatea lui, dar astfel de incidente se întâmplă frecvent la UPU, cu o culme a violenței în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Cam 15% – 20% din patologia cu care ne confruntăm vineri – sâmbătă are unul din diagnostice clare intoxicație etanolică și se lasă cu agresiuni, cel puțin verbale. Impactul cel mai mare este în zona noastră de triaj. Asistenta de acolo este ca un controlor de trafic aerian, să evalueze cazurile, să le dirijeze… Pentru asta, are nevoie de siguranța locului de muncă și de un mediu de lucru stabil. (…) Avem serviciu de pază la UPU, dar nu discut calitatea și pregătirea lor și nici felul în care firma își gestionează ca timp de lucru, oamenii. Ne-am trezit într-o situație de insecuritate la locul de muncă, dar asta nu înseamnă că pacienții nu trebuie să se prezinte la UPU dacă au nevoie de servicii medicale de urgență”, a precizat dr. Cristina Vecerdi, coodonator UPU-SMURD Brașov.

 

Întrebată de jurnaliști despre reacția spitalului față de firma care asigură paza, fără succes uneori- după cum s-a dovedit în acest week-end,  dr. Neculoiu, managerul unității medicale, a precizat azi că după această întâmplare, a cerut un punct de vedere al firmei care asigură paza, SC Protector Agency. În plus, managerul a anunțat că în urma unei discuții cu firma de pază, s-a decis relocarea unui agent de pază, de la un alt post de spital, la UPU, pentru suplimentare.

Și totuși, cât costă aceste servicii care nu reușesc de cele mai multe ori să ofere personalului medical paza de care are nevoie?

Serviciile de pază de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov sunt asigurate de SC Protector Agency SRL, în baza unui contract semnat în luna februarie anului 2016, pentru suma totală de 1,38 milioane de lei, fără TVA. Contractul a avut o valabilitate de 24 de luni, ceea ce înseamnă aproximativ 690.000 lei pe an. Contractul a expirat la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, iar cu aceeași firmă a fost semnată o prelungire, cu o valabilitate de 6 luni (perioada 1 februarie – 31 iulie) și o valoare de 549.066 lei, fără TVA.

Între timp, SCJU a lansat, în 17 martie 2018 o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de pază, termenul de deschidere a ofertelor fiind 20 aprilie 2018. Conform datelor disponibile pe SEAP, au fost depuse șase oferte, inclusiv de către SC Protector Agency SRL. Criteriul principal de atribuire este prețul ofertei (95%), iar timpul de intervenție pentru situații de urgență sau neprevăzute are o pondere de 5%. Valoarea estimată a contactului de muncă, cu o valabilitate de 24 de luni, se ridică la 3,38 milioane lei, fără TVA. „Noul caiet de sarcini este mult mai aplicat și sperăm să finalizăm procedura de achiziție în cursul acestei luni”, a declarat dr. Neculoiu.

Conform noului caiet de sarcini, vor fi asigurate 13 posturi la cele 4 pavilioane ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, la UPU fiind prevăzut unul singur, la fel ca acum.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.