Consiliul Județean Brașov vrea să „rupă“ Spitalul TBC în două

Consiliul Județean Brașov are în vedere mutarea parțială a Spitalului de Pneumoftiziologie de pe Calea Poienii, la Unitatea de Asistență Socio-Medicală de la Sânpetru. Potrivit vicepreședintelui CJ, Adrian Gabor,  una dintre variantele luate în calcul este ca la Stejeriș să rămână doar secția de copii, iar la Sânpetru să fie mutați pacienții adulți.

În prezent, o parte din spațiile spitalului, de la Stejeriș, sunt pe un teren proprietate privată, iar Consiliul Județean plătește o chirie lunară de 6000 de euro, în baza unui contract pe doi ani, semnat în 2016 cu proprietarul terenului de pe Calea Poienii. 

„În fiecare lună plătim o chirie de 6.000 de euro, ceea ce înseamnă 72.000 de euro pe an. De aceea, luăm în calcul să transferăm o parte a activității spitalului de Stejeriș la Unitatea de Asistență Medico – Socială din Sânpetru, unde, cu banii pe care îi dăm pe chirie am putea construi un corp nou, care să corespundă noilor standarde din domeniu. Pentru a îmbunătăți accesul la unitatea de la Sânpetru avem în vedere asfaltarea drumului care ajunge la acest spital, dar și înființarea unei linii de transport călători, astfel încât rudele, aparținătorii persoanelor internate să ajungă cât mai ușor la pacienți”, a declarat Adrian Gabor, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov. 

Mutarea Spitalului TBC la Sânpetru, o idee din 2005

Oficialul brașovean nu a înaintat și o estimare privind momentul când va avea loc această mutare. Ideea de a duce Spitalul TBC de pe Calea Poienii, la Sânpetru a apărut încă din 2005, când o parte din terenul de la Stejeriș a fost revendicat. Retrocedarea propriu-zisă a avut loc în 2007, când proprietarul terenului și al construcțiilor de pe el (trei pavilioane ale spitalului) a fost de acord să păstreze timp de cinci ani, pe proprietatea sa, o  clădirea cu destinația „spital de copii“, fără a primi vreo chirie. Terenul a fost vândut în 2010 unui om de afaceri brașovean, astfel că, în 2012, după expirarea termenului, spitalul s-a trezit la un pas de evacuare. A urmat o luptă de doi ani în instanță, pierdută de Consiliul Județean, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, astfel că spitalul s-a găsit din nou, în 2016, în situația de a fi evacuat.  În urma unor negocieri însă, Consiliul Județean a ajuns la un acord cu proprietarul, pentru a folosi în continuare corpurile de clădire de la Stejeriș, contra unei chirii lunare. Înțelegerea a fost semnată pe doi ani (pînă în 2018), cu posibilitate se prelungire a contractului, în fiecare an, în anumite condiții.

 

1 Comentariu

  1. Omul de afaceri este cumva infractorul polivalent Dan Tartaga? Pentru el este o binecuvantare aceasta decizie, acolo urmeaza sa vedem cum se ridica un ansamblu rezidential similar celui de pe Coasta Vacii. A supt destul din banul public, 6000 euro/luna chirie. Bravos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.