VIDEO. Încă un pod important din județul Brașov, distrus complet de ape sub ochii localnicilor

După ce sâmbătă apele Tărlungului au măturat o mare parte din podul feroviar de la Budila, duminică, apele au mai pus la pământ un pod important. Este vorba despre podul de pe DJ 104K, ce face legătura între Crihalma și Comăna de Jos. 

Podul fusese avariant încă de la ploile teorențiale din luna martie și era pe lista de priorități transmisă de la Brașov către Guvern, pentru finanțarea lucrărilor de urgență. De altfel, imediat după acele evenimente, pe podul respectiv s-au instituit restricții de circulație. În această seară însă, sub apele învolburate ale Oltului, podul a cedat, lăsând aproape  izolată o mare parte a Tării Făgărașului, cu aproape 5.000 de locuitori. Ruta ocolitoare are în jur de 30 de kilometri, pe un drum îngrozitor, în timp ce ruta Crihalma – Comăna, pe pod  avea doar 3 kilometri (AICI).

În urma precedentului cod rosu, din luna martie, podul s-a rupt, iar autoritățile județene au luat primele măsuri pentru viitoarele lucrări de reparații. Consiliul Județean a comandat un studiu de fezabilitate, în urma căruia au rezultat două soluţii, una constând în reabilitarea podului existent, iar cea de a doua, agreată de CJ, de construire a unui pod nou, din beton, care să permită circulaţia cu o viteză de maxim 60 km/h. Conform studiului, podul respectiv ar avea o lungime de 86,6 metri şi rampe de 640 de metri. Partea carosabilă de pe pod este prevăzută la 7,8 metri iar pe rampe, 6 metri. Valoarea investiţiei este estimată la 22,530 de milioane de lei, cu TVA inclus (lucrari-proiectare) iar lucrările ar trebui să fie realizate în 15 luni, din care 12 sînt destinate efectiv construcţiei, iar trei, proiectării. Plata lucrărilor este prevăzută eşalonat, respectiv 11.500.000 lei în primul an şi 7.455.000 lei în cel de-al doilea an, după cum se arată în documentaţia Hotărîrii de Consiliu Judeţean aprobată la nivelul județului Brașov. 

Mai departe de aceast studiu însă, finanțarea pentru construirea propriu-zisă a podului a fost solicitată de la Guvern, de unde răspunsul a întârziat să vină. Aşa că locuitorii din zonă nu au nici măcar o promisiune legată de data la care vor avea din nou un pod într Crihalma şi Comăna de jos. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.