Cetatea Râșnov intră în restaurare. „Noua” fortificație va putea fi vizitată peste 27 de luni

Lansată în 16 februarie 2018, licitația de lucrări pentru reabilitarea Cetății Râșnov a fost finalizată în 6 august, odată cu semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Pentru acest proiect, cu o valoare estimată de  12.519.961 lei, fără TVA (14.898.753 lei, cu TVA) au fost depuse trei oferte, iar în urma evaluării dosarelor, contractul a fost semnat cu  Asocierea ROMCONSTRUCT GROUP SRL ( SC ROMCONSTRUCT GROUP SRL, SC CONCAS SA, SC CRINDESIGN PROIECT SRL), care s-a angajat că va realiza lucrările pentru suma de 13.345.912 lei cu tot cu TVA. 

Durata contractului este de 27 de luni, iar până în toamna acestui an,  autoritățile locale doresc să obțină toate avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii. Ulterior vor începe și lucrările propriu zise. 

 Potrivit proiectului, lucrările de intervenţie constau în lucrări de desfiinţare în cazul construcţiilor ilegale ridicate în perioada 2000-2006, lucrări de consolidare/restaurare/conservare a fundaţiilor, subzidiri, reconstituirea integrală a Turnului Principal-de Nord (Gotic) şi a Turnului Adosat, reconstituirea unor căsuţe din grupul de căsuţe Turnul Armelor, refacerea parţială a Turnului prăbuşit, refacerea şarpantei la Turnul triunghiular.

De asemenea, lucrările au în vedere eliminarea umidităţii din spaţiile interioare ale ansamblului arhitectural, lucrări de amenajare/modernizare/ambient, confecţionarea şi montarea jgheaburilor şi burlanelor, sisteme de scurgere a apelor pluviale, amenajări peisagistice, sistematizarea verticală a Incintei de Vest astfel încât să se creeze traseul de vizitare coerent, cu spaţii de parcurs, observare, repaus, instalaţii şi echipamente pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă de foc, antiefracţie.

Totodată, se va reface sistemul defensiv tip „gură de lup” de la intrarea în „Cetatea de Sus”, iar în ultima etapă proiectul prevede amenajarea unor spații muzeale și a unor zone pentru evenimente în aer liber. 

Pentru realizarea lucrărilor, anul trecut, Primăria Râșnov a obținut o finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Valoarea totală a cererii de finanţare este de 16.004.094 de lei, Primăria Râşnov urmând să asigure suma de 766.628 de lei, reprezentând cofinanţarea de 2%. Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni de la data semnării contractului de finanţare – 30 iunie 2017. 

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Vor fi gata în anul 2020? Cetatea Râșnov, fostul sediu Bancorex Brașov și Cimematograful Popular, reabilitate de aceeași firmă – Brașov Metropolitan
  2. Vor fi gata în anul 2020? Cetatea Râșnov, fostul sediu Bancorex Brașov și Cinematograful Popular, reabilitate de aceeași firmă – Brașov Metropolitan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.