Vor fi gata în anul 2020? Cetatea Râșnov, fostul sediu Bancorex Brașov și Cinematograful Popular, reabilitate de aceeași firmă

Firma care va restaura Cetatea Râșnov se va ocupa și de reparațiile capitale la un monument istoric din Brașov – fostul sediu al Bancorex de pe strada  și a unul alt imobil mai vechi de 100 de ani din oraș – fostul Cinematograful Popular de pe strada Mureșenilor.

Anul acesta, SC  Romconstruct Group SRL  a semnat numai în județul Brașov contracte în valoare de  67.085.246 lei, cu tot cu TVA (aproximativ 14,5 milioane de euro), toate pentru proiectarea și execuția unor lucrări de reabilitate și refuncționalizare a unor clădiri cu un regim special (este vorba de imobile vechi). Pentru toate cele trei contracte, semnate în lunile mai și august a acestui an, termenul estimat de finalizare a lucrărilor este de 27 de luni (lucrările vor fi terminate în anul 2020), astfel că, pentru a le termina, firma va trebui „să se mobilizeze exemplar”.

De altfel, potrivit unor reprezentanți ai unei autorități contractante, cei de la Romconnstruct sunt acum în căutare de muncitori și de specialiști. De asemenea, constructorul care a obținut cele trei contracte va trebui să rezolve și problemele logistice, pentru că, cel puțin teoretic, ar trebui să aibă utilaje și echipamente pe toate cele trei fronturi și este greu de crezut că le deține.

Practic, prin obținerea celor trei contracte cu termen de finalizare apropiat, apare riscul ca firma să clacheze. Un rol important în respectarea programelor de lucrări îl vor juca primăriile Brașov și Râșnov, care au semnat contractele, iar câștig de cauză îl vor avea primarii care vor reuși să se impună în relația cu constructorul. 

Clădirea Bancorex va fi readusă la „foma originală”

Astfel,  în urma unei licitaţii lansate de Primăria Braşov încă din luna noiembrie a anului trecut, contractul pentru reabilitarea fostului sediu al Bancorex, a fost atribuit firmei Romconstruct Group SRL din Ploieşti, care a venit cu o oferă de 13,320 milioane lei pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, faţă de valoarea estimată iniţial de Primăria Brașov. Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor lucrări a fost semnat în 3 august, iar reabilitarea va trebui finalizată în termen de 27 de  luni. Fostul sediu al Bancorex nu este într-o stare prea bună, el fiind inclus după anul 2010 și pe lista clădirilor cu risc seismic ridicat.

Reabilitarea clădirii presupune consolidarea fundaţiei şi a structurii de rezistenţă, refacerea decoraţiunilor exterioare, a tâmplăriei exterioare, precum şi intervenţii la finisajele interioare şi exterioare. Tot prin acest proiect se vor reface instalaţiile de încălzire, electrice, sanitare, cele de comunicaţii şi cele de ventilaţie. Pentru efectuarea lucrărilor se vor lua în considerare proiectele originale, în baza căreia a fost construită clădirea, astfel că pereţii interiori construiţi de-a lungul timpului vor fi demolaţi. De asemenea, se va reface pictura lui Apollonia Hirscher de pe faţadă.  După reabilitare, clădirea va trebui să arate ca acum mai bine de 100 de ani, când a fost construită.  
 
Cinema Popular, reabilitat la jumătate de preț

În ceea ce privește fostul Cinema Popular, valoarea finală a contractului semnat cu Romconstruct este de 7.888.534 lei, cu TVA, cu mult mai mică decât cea estimată inițial de municipalitatea brașoveană, respectiv 14.760.959 lei, cu TVA.  Conform contractului, semnat în 9 mai 2018,  firma va elabora proiectul şi va executa lucrările necesare, termenul de finalizare fiind de 27 de luni, din care  trei luni destinate proiectării. De altfel, potrivit graficului de implementare, în această perioadă ar trebui să fie gata proiectul tehnic.  În prezent, imobilul de pe strada Mureşenilor în care a funcţionat Cinematograful Popular (imobil construit în anul 1911) nu poate fi folosit din cauza stării avansate de degradare. În aceste condiții, clădirea are nevoie de o consolidare a structurii de rezistenţă, de refacerea instalațiilor interioare  şi exterioare, precum şi de unele lucrări specifice pentru eliminarea igrasiei şi de finisaje interioare şi exterioare.

Cetatea Râșnov, ar trebui să fie gata în toamna anului 2020 

Aceeași firmă se va ocupa și de reabilitarea și refuncționalizarea Incintei de Vest a Cetății de la Râșnov, după ce contractul a fost semnat în 6 august 2018 cu Primăria Râșnov.  Pentru acest proiect, cu o valoare estimată de  12.519.961 lei, fără TVA (14.898.753 lei, cu TVA) au fost depuse trei oferte, iar în urma evaluării dosarelor, contractul a fost semnat cu  Asocierea ROMCONSTRUCT GROUP SRL ( SC ROMCONSTRUCT GROUP SRL, SC CONCAS SA, SC CRINDESIGN PROIECT SRL), care s-a angajat că va realiza lucrările pentru suma de 13.345.912 lei cu tot cu TVA. Durata contractului este de 27 de luni, astfel că lucrările (vezi AICI detaliile proiectului) trebuie terminate tot în anul 2020. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.