Viitorul Cetății Râșnov: o „Sighișoara la o scară mai mică”. Lucrările de restaurare vor începe în 10 februarie și vor dura 26 de luni

Din 10 februarie 2020, Cetatea Râșnov, mai exact Incinta de vest a fortificației, intră în restaurare, după ce în 6 februarie Primăria Râșnov a predat amplasamentul constructorului. Contractul pentru proiectare și execuția lucrărilor a fost semnat încă luna august a anului 2018, însă, până acum a durat etapa de proiectare și au fost obținute avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, având în vedere că este monument de importanță națională.
Contractul a fost atribuit firmei ploieștene Romconstruct Group SRL (în asociere cu SC Concas SA și SC Crindesign Proiect SRL), compania din Ploiești fiind cea care se ocupă și de reabilitarea fostului sediu Bancorex de la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss din Brașov.

Dispar construcțiile parazitare 

Începerea lucrărilor a fost prezentată vineri, într-o conferință de presă, iar detaliile proiectului au fost prezentate de reprezentanta constructorului, Gabriela Ghiță.

„Lucrările se vor derula în mai multe etape. În primul rând vor fi desființate construcțiile parazitare, adică cele pentru realizarea cărora s-au folosit materiale neconforme, inclusiv ciment. De asemenea vor dispărea toate ferestrele cu tâmplărie PVC, acestea urmând a fi înlocuite cu unele cu tâmplărie de lemn”, a anunțat Gabriela Ghița.

Apoi vor urma lucrările principale. Printre altele, va fi reconstruit Turnul Gotic și Turnul Adosat. „Aceste intervenții au fost proiectate în baza cercetărilor arheologice și a altor documente istorice. De asemenea, la cele două clădiri, zidurile care au rămas în picioare vor fi evidențiate. Tot prin acest contract vom reconstrui parțial unele ziduri ale capelei de sus. Aceasta este amplasată în cel mai înalt punct al cetății, iar acel loc îl vom pune în valoare prin amenajarea unui punct de belvedere”, a continuat reprezentanta constructorului.

În contract mai este prevăzută refacerea sistemului de apărare de tip „gură de lup”, din fața porții de intrare în cetatea de sus, dar și unele sistematizări pe verticală, precum și amenajarea unei alei principale, care să lege punctele cele mai importante ale fortificației.
Pentru realizarea lucrărilor, Gabriela Ghiță a precizat că se vor folosi materiale de construcție din zonă. De asemenea, mortarul va fi pe bază de var.

O cetate vie, un târg fortificat 

Pe de altă parte, directorul Muzeului Județean de Istorie Brașov, Nicolae Pepene, a anunțat că după finalizarea lucrărilor, întreaga cetate va fi un muzeu.

„Proiectul de restaurare are ca reper secolul al XVII-lea. După finalizarea intervențiilor, vom un «târg fortificat». Practic, va fi asemănătoare Cetății de la Sighișoara, dar la o scară mai mică. Printre altele, va fi realizat un atelier de fierărie, iar școala va fi una medievală. Va fi amenajat și un muzeu în care vizitatorii vor putea afla istoria cetății Râșnov. Aici vor fi expuse obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice din perioada 2010 – 2016. Practic, cetatea va fi una vie, nu o fortificație în care turiștii se plimbă și văd niște plăci informative”, a declarat Pepene.

Muzeul Județean de Istorie Brașov va asigura supravegherea arheologică pe perioada desfășurării lucrărilor.
Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor are o valoare de 19,5 milioane de lei cu TVA.
„În momentul semnării contractului, valoarea proiectului a fost de 13,34 milioane de lei cu tot cu TVA. Contractul a fost atribuit în urma unei licitații cu o valoare estimată de 14,89 milioane de lei, la care s-au depus 4 oferte. Apoi, că urmare a apariţiei unor lucrări suplimentare, dar și pentru că salariul minim în construcţii a crescut, valoarea contractului a fost actualizată, iar costurile totale au ajuns la 19,5 milioane de lei cu TVA”, a explicat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 26 de luni, perioadă în care Cetatea de sus va fi închisă.
Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, valoarea contractului de finanţare fiind de 16.004.094,84 lei, din care 15.237.465,98 lei reprezintă asistenţa nerambursabilă.

2 Trackbacks-uri / Pingbacks-uri

  1. Viitorul Cetății Râșnov: o „Sighișoara la o scară mai mică”. Lucrările de restaurare vor începe în 10 februarie și vor dura 26 de luni | Râșnoveanul ⓜ mapamond domains
  2. Incendiu la Cetatea Râșnov. Intervin autospecialele de pompieri și echipaje SMURD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.