Salariile șoferilor RATBV, majorate cu 25%. Va rezolva asta problema comportamentului lor în relația cu călătorul?

Chiar dacă anul trecut a desfășurat o amplă campanie de recrutare de personal, pentru a acoperi deficitul de șoferi, RATBV are nevoie în continuare de conducători auto. De altfel, pentru a-i atrage pe șoferi, de la 1 septembrie vor fi majorate salariile acestei categorii de salariați cu 25 %, a anunțat directorul RATBV, Ovidiu Bucurei. Prin această măsură, conducerea RATBV speră că va reuși să angajeze șoferii de care are nevoie și, mai mult, că va avea suficiente CV-uri, pentru a-i putea selecta pe cei mai buni. 

Angajări conform principiului „primul venit, primul primit”

Anul trecut, pe toate plăcuțele electronice din stațiile mijloacelor de transport în comun, RATBV anunța că angajează șoferi, salariul net pornind de la 2.600 de lei. Prin această campanie s-a reușit angajarea a 53 de șoferi, numărul acestora crescând de la 268, câți erau în anul 2017, la 321. Angajările s-au făcut „pe bandă rulantă”, orice candidat care îndeplinea condițiile necesare ocupării acestui post fiind angajat, a explicat directorul RATBV, Ovidiu Bucurei.  Dar practic, având în vedere că nu au fost mai mulți candidați pe un loc, nu s-a făcut o selecție reală, după cum recunoaște chiar șeful RATBV. Au fost angajați chiar și șoferi cu vârste de peste 50 de ani sau șoferi care sunt pensionari.  „Acum nu putem face o selecție. Îi luăm pe toți cei care vin”, spune Bucurei.

Rezultatul? Pe traseu au apărut și șoferi care nu prea știu ce transportă, iar  aceste probleme au fost reclamate  conducerii RATBV.  

Unii nu sunt prea „buni prieteni” cu pedala de frână, pe care o apasă cu fermitate. Alții sunt destul de agresivi cu călătorii, nu sunt prea atenți la oglinda retrovizoare prin care pot vedea când se urcă și când se coboară din autobuz sau „fură startul”, plecând mai repede din capătul de linie. Acestea sunt probleme pe care le-a precizat chiar directorul RATBV, care spune că este conștient de aceste chestiuni și că a primit toate sesizările de la călători.
Ba mai mult, în ultimul an, au fost chiar și șoferi implicați în accidente.

Conducerea RATBV susține că șoferilor li s-a făcut instructajul, li s-a spus ce trebuie să facă și, mai ales ce nu trebuie să facă, dar problemele nu au fost rezolvate.  De altfel, ieri,  în timpul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, directorul RATBV, Ovidiu Bucurei, și-a cerut scuze public în numele colegilor săi, conducători auto. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.