Brașovul, în pragul unei crize a gunoaielor? George Scripcaru: „E o realitate: avem mari probleme cu calitatea salubrizării“

De cel puțin două luni, în mai multe zone din Brașov, printre care Astra și Valea Cetății, au început să apară probleme cu ridicarea deșeurilor de a platformele din cartiere. Situația este cunoscută de primarul Brașovului, George Scripcaru, care a afirmat că în ultima perioadă „a scăzut calitatea acestor servicii. Se pare că prestatorul are o problemă din punct de vedere al logisticii, al resursei umane. Cele două cartiere nu sunt singurele unde avem o astfel de problemă, pentru că și cetățenii din alte zone ale orașului ne-au reclamat situații similare. O să vedem ce avem de făcut pentru a readuce lucrurile la normal. Un rol important în rezolvarea acestei probleme va trebui să îl aibă și Poliția Locală, care va trebui să facă mai mult decât acum, în sensul că va trebui să monitorizeze și activitatea operatorilor, nu doar pe acea a persoanelor fizice și juridice. Este o realitate: avem mari probleme în municipiul Brașov în ceea ce privește calitatea”.

După ce la sfârșitul anului trecut au expirat contractele multianuale cu Urban și Comprest, Primăria Brașov a lansat o licitație pentru încheierea unui acord cadru cu un singur operator. Procedura a fost contestată, potențialii ofertanți solicitând modificarea caietului de sarcini, în care se preciza că firmele care se vor ocupa de această activitate trebuie să realizeze  boxe subterane sau supraterane pentru colectarea selectivă, dar și să ia toate măsurile astfel încât Brașovul să atingă obiectivele în ceea ce privește preluarea deșeurilor reciclabile. În aceste condiții municipalitatea a anulat licitația, pentru a pregăti un nou dosar.

În toată această perioadă, pentru asigurarea serviciilor de salubrizare Primăria Brașov a încheiat contracte pe perioadă determinată cu firmele Comprest și Urban, apoi cu asocierea Comprest – Brai Cata, pentru că Urban a intrat în insolvență și nu mai putea asigura servicii pentru autorități locale. 

Licitația pentru noul contract este nefinalizată de 8 luni

Contractul multianual pentru concesionarea serviciilor de salubrizare este încă în procedură de achiziție. Potrivit reprezentanților municipalității,  caietul de sarcini refăcut după prima încercare de atribuire a fost trimis la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), spre avizare. „Zilele trecute, Autoritatea ne-a transmis o adresă prin care a solicitat unele modificări la caietul de sarcini. Vom face aceste modificări după care vom retransmite documentația spre avizare, urmând ca ulterior să lansăm și anunțul de licitație“, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov. 

Prima procedură pentru atribuirea contractului de salubritate pentru următorii 8 ani a fost lansată în noiembrie anul trecut. O lună mai târziu însă, în urma unor contestații, CNSC a decis să suspende procedura pentru revizuirea documentației. (DETALII AICI)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.