Cea de a doua sinagogă din Brașov ar putea fi readusă la viață, în perioada următoare, printr-o colaborare cu Ambasada Israelului

Primăria Brașov, împreună cu reprezentanții comunității evreiești din Brașov, vor să reabiliteze cea de a doua sinagogă existent în oraș. Aceasta se află pe strada Castelului nr. 64, însă în prezent nu este funcțională.

Discuția a fost ridicată azi, în Consiliul Local, când ambasadorul Israelului la București, Excelența Sa, Tamar Samash a venit într-o scurtă vizită la Brașov, după participarea la la programul artistic organizat în Parcul Trandafirilor „RIshon LeZion“.

„Pentru că ne aflăm aici, alături de Excelența Sa, doamna Ambasador a Israelului în România și alături de domnul Valer Plugaru și domnul Tiberiu Roth, ca reprezentanți ai comunității evreiești din Brașov, aș dori să fac o propunere pe care sper să o sprijinim cu toții. În municipiul Brașov, pe lângă sinagoga de la Poarta Șchei mai avem o sinagogă, în stare nefuncțională, pe str. Castelului nr. 64. Aș dori să găsim împreună o modalitate prin care să fie renovată și inclusă într-un circuit de funcționare. Poate fi luat în calcul ulterior, într-un program comun de reabilitare și promovare. Sperăm că doamna ambasador să ne ajute până își încheie mandatul în România, la 1 ianuarie 2019 și poate și după această perioadă, când o așteptăm să viziteze din nou Brașovul, în calitate de prieten al comunității noastre“, a declarat primarul Brașovului, George Scripcaru. 

Excelența Sa, Tamar Samash, ambasadorul Israelului la București, s-a aflat miercuri la Brașov, pentru o scurtă întâlnire cu reprezentanții administrației locale. După o vizită la parcul Trandafirilor, care în luna mai a primit denumirea Rishon LeZion, după numele orașului israelian cu care Brașovul este înfrățit, Excelența Sa s-a adresat Consiliului Local, înainte de ședință. 

ES Tamar Samash: „Sunt foarte onorată și bucuroasă să fiu aici, din nou. Este frig afară, însă în interior, este foarte cald, lângă oamenii din Brașov care sunt, de fiecare dată, foarte prietenoși și deschiși și mă fac să mă simt ca acasă. Am asistat azi la iaugurarea parcului, printr-un frumos program artistic și asta mi-a confirmat că de fiecare dată când sunt aici, sunt binevenită. Am fost de curând la Brașov, la Cerbul de Aur și vin aici de fiecare dată când am ocazia, pentru că îmi place orașul și îmi plac oamenii. Am discutat cu domnaul primar azi, posibilitatea de a face programe cultural comune, de a dezvolta relațiile între universități și de a dezvolta cât mai mult legăturile economice între Brașov și Israel. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă și vă aștept. Anunțați-mă când vreți să veniți la Rishon LeZion și vă promit că voi fi acolo să vă primesc și să vă urez bun venit“.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.