Orga mare a Bisericii Negre intră în curățenie. Pe tuburi s-a depus mâzgă, din cauza umezelii și a turiștilor

Orga principală a Bisericii Negre va intra anul viitor într-un amplu proces se curățare, a anunțat organistul Steffen Schlandt. Acesta spune că instrumentul muzical, vechi de aproape 180 de ani, a avut de suferit în ultima perioadă, din cauza umezelii excesive – provenite atât de la ploaie, cât și de la numărul mare de turiți. Combinată cu praful, umezeala a format o mâzgă ce s-a depus pe orgă și îi afectează starea, a explicat organistul Bisericii Negre.

„Probabil că anul viitor orga mare va intra în reparaţii. Este o lucrare estimată la câteva mii de euro,  care va dura destul de mult timp. Se poate lucra numai în sezonul cald şi doar pe segmente de tuburi, pentru ca instrumentul să rămână funcţional”, a explicat Steffen Schlandt.

Orga mare a Bisericii Negre a fost construită în 1839, având 4.000 de tuburi de rezonanţă care nu au fost schimbate niciodată. Orga este construită din lemn de răşinoase special tratat şi din stejar, clapele sunt din fildeş şi abanos, iar ornamentele, din lemn de tei. Ultima intervenție de curățare a acestei orgi a avut loc în perioada 1998 – 2001.

Biserica Neagră mai are trei orgi, aduse în diferite stadii de degradare de la biserici evanghelice din județul Brașov și din județul Sibiu. Acestea au fost însă restaurate în ultimii ani, la atelierul de la Hărman, astfel că nu au încă probleme foarte mari legate de umezeală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.